Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Thursday, 31 May 2012

The Day Of Our Struggling Path

Assalammualaikum che kak che abang semua
Long time no see, aite?
ya ya Mai tahu lama dah tak conteng blog ni kan? ehehe

Busy la, guys. Biasa lah school life.tapi still ada juga yang tanya Mai pergi mana time org dah start cuti. 
kenapa tak start cuti lagi?ok chop chop, I was at school started from the first day of our holidays.
Mai lambat pulang, tapi bukan Mai sorang jak la yang lambat tapi semua batch Mai, I means Form 5 semuanya lambat balik. Sebabnya ialah, 


WE GOT OUR
WADAH PEMANTAPAN ILMU

benda apa tu?

haaa, sini dok dekat2 Mai nak habaq dengan korang semua.

Actually, this is one of the school planned that being recognize by our teacher at school. Special untuk kelas-kelas exam which is Form 3, Form 5 and Form 6. Kinda 'Perkampungan Ilmu' lahh.
so, kami berkampung la SMAKK tu dengan latih tubi dan notes yang bertimbun-timbun
masa kami sangat lah fixed, dan memenatkan
bayang kan saja lah masa yang diperuntukkan untuk 1 subjek ada 10 jam
and Mai ambik 11 subjek, tambah tolak darab bahagi segala
semuanya berjumlah 110 jam . wehuuuu, penat tauuu
time first2 mai dapat jadual tu memang t'kejut habis, sebabnya Mai tak tau macamana mau arrange masa
teramat lah padat, langsung tiada masa untuk kitorang riadah, ceramah or jamuan and so on lah

Dulu time cuti seminggu pernah juga Mai attend benda ni, tapi still boleh blah lagi la
sebab masa tu jadual yang kena bagi tak la berat sangat, ada riadah, jamuan and lain-lain lah
so,kami tak lah tension sangat. heee tapi, alhamdulillah even perkampunagn ilmu kali ni teramat-amatlah busy tapi kami selesai juga berkampung akhirnya. wehuuuu.
rasanya tak payah lah Mai cerita perjalanan kami di sekolah day by day kan
the point is semuanya berjalan dengan lancar alhamdulillah
tapi kan, kami pelajar putri especially form 5 kena move rumah pergi tingkat paling bawah
hailaaa, banyak betul halangan dan dugaan. tabah ja la, buat jak dengan hati yang ikhlas dan redha
kami stay dekat rumah form 1, tapi barang sikit jak kami bawa sebab tak lama pun kat situ
rumah just dalam pembaikan so, lepas da siap tu move balik pegi rumah asal.
so mai stay dengan siapa? hehe Mai stay dengan buddies Mai yang comot-comot tu.
with my sisters, 10 overall
*gugurl ngan datie tak stay ngan kami. sorang dah pergi vocation, sorang lagi stay rumah ja
tapi, ada satu hari tu kitorang kelas biologi dapat keluar dari sekolah
wehuuuu *excited*
yes yes yes :)
lepas ja kitorang habis kelas PQS naik bas terus pergi Promenade Hotel
nai bas dengan suma Biologi's student
ada apa dekat sana?

IMU Open Day


International Medical University
diorang promote universiti diorang untuk student2 yang attend SPM tahun ni.
and dentistry course pun ada diorang tawarkan, semangat habis Mai masa tu
banyak la juga soalan yang kami tanya, biasa lahh tu semangat suda mau masuk
universiti kan. Aminn insyaallah!


 with cik fazieta, pose at school bus


 the IMU's psychologies lecturer

 ignore najeh's face *hahaha

 ain and azarina

 low quality, lightning cause *blaming haha


 beautiful sister who motivate me to struggle hard for my SPM

 sharing is caring, fatin and fazieta

berbelanja sedikit #sehh, with intan

ohh tapi ada la peristiwa yang menyakitkan hati masa mau pulang sudah tu.
masa tu kitorang singgah dekat ground floor mahu singgah beli bun sikit
jumpa la dengan kakak pelayan yang cantk molek plus seksi *ehh salah seksa
 at first kitorang singgah la ni mahu beli, punya main bagus dia layan kami
pheww, macam tak mau layan jak. ambik duit pun main tarik ja *cam tak da adab
pastu intonasi lagi marah-marah. hailaaa *duniaa

kenapa?
sebab kami pakai tudung labuh? tutup aurat segala bagai?
gitu? akak rimas tengok kami or kakak rasa kami ni macam ketinggalan zaman?

hahaha -.- sometimes pathetic
annoying la juga kan kalau jumpa orang macam ni kan?
tak pa la kak, at least pakaian yang kami pakai ni pakaian takwa, tutup aurat
bertepatan dengan syariat. pakaian akak memang cantik, mesti pakaian tu mahal kan?
nanti kalau adik banyak duit adik belikan jubah k? mesti manis kalau akak pakai kan?
*nada sinis ka? no motiff k?

tak pa la kak, akak nak hina or rimas ngan kami yang budak sekolah agama silakan?
tak ambil hati pun, hidup ni kisas kak. bila-bila masa Allah boleh balas balik.
Mai fikir mai ja la yang kena layan buruk-buruk macam tu, ohh rupa2 nya kawan-kawan yang
lain pun kena juga. Tak pa la sahabat, kita sabar ja la yaa.

tapi, ada juga part yang lawak bila sorang kawan Mai ni naik bas marah-marah pasal kakak tu.

'sudah la seksi, hodoh lagi tu'


mengucap Mai dengar ayat tu tapi ketawa la juga. haha :)
 then, bila dah cool tu kitorang balik sekolah and makan tengahari.

-------------------------------------------

25th May 2012

Jumaat, penghulu segala hari
yeyeyeyeye!
apasal excited sangat ni? sebabbbbbbbbbbbbb
hari ni kelas exam yang lain pulang sudah kecuali batch kami, so we're act like a boss
eat,sleep,walk,study and everything was like a boss
haha, aman bercampur bahagia. wehuuuu ^^
best woo, kami jak satu batch dekat sekolah tu. Jadi bebaslah mau lambat ka apa.
hehe :) rasa ukhuwahnya. best seriously best sangattt.
baju pun bebas, i means tak la macam dress di luar
maksud kat sini kitorang boleh choose either mau pakai baju riadah or baju kurung

and one night, I get special delivery from someone
siapa? err no need to know la kan? hehe
belum sampai masanya lagi Mai nak publish pasal hal ni.

What kinda delivery?
errr, jeng jeng jeng

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


I got KFC!




terima kasih awak sebab belanja, finally meet you even just for a while kan?
most thanks awak. at first, memang kitorang dah prepare duit nak bayar KFC ni tapi baik la pula
dia nak belanja. hailaaa, terima kasihhhh sangat2. next time I pay back, ok?

Oh ya lupa, kalau la awak baca post ni kan kawan-kawan saya kirim salam kat awak
we're enjoy our food. alhamdulillah.

haaa, pastu Mai nak cerita sal kengkawan Mai
diorang la kawan yang paling best, lawak dorang la paling gila Mai pernah jumpa




























jeng jeng jeng :p haha sweet kan diorng :)


Okayy I just miss this time. Great time with my batch. Cuti baru jak start tapi Mai dah mula rindu kat diorang :')
miss my sisters *rindu mau videotaking dengan kamu malam2
and rindu juga dengan classmates and kawan2 yang lain

PGSTA0812 
always in my heart

Kita bersahabat sampai syurga, ok?
Kita berjaya sama-sama, shining bright and beautiful
naik pentas untuk ihtifal next year, semua dapat straight A's
wear the red jubah, we're ensure that!
fly over the overseas an build our own carrier
one day we meet again, we will stand in our own empire
with all callibers that we have. insyaallah, will success in our own path

I'm waiting for all
Doctor,chinese medicine doctor,surgeon,pharmacist,dentist,dietetics doctor,chiropractic,consultant,engineer,teacher,architect,bussines-man/woman,accountant,lecturer,interior designer,chef,psychology,the hafiz and hafizah to-be.

We will cooperate again one day for the sake of Allah and Ummah

The ummah are waiting for all of the professional service from all of us.

Aminn, Insyaallah!

Thanks for reading fellas, mind leave your comment above :)

Sunday, 20 May 2012

Oh My English -.-

Assalammualaikum wbt
Hai hai readers, how are you? Harap-harap korang sihat la yerr. Jaga kesihatan korang tu tau jangan jatuh sakit macam Mai ni. Hehe. I got flu and cough now. Pity you Mai. Hewhew.

Syafakillah Mai ;)

According to the title above Mai pasti mesti korang tahu kan apa benda 'Oh My English' tu. Hailaaa, program kat channel TVIQ tu. Haaa dah tahu dah kan? Best tak? Mesti la best kan. Dapat belajar English dengan baik. lagi-lagi banyak artis cilik kat dalam tu. Mai pun sometimes join adik Mai tengok segmen tu. HAHAHA *cam budak2 jak ko ni Mai*


Tapi kan bila Mai tengok segmen tu, tiba-tiba Mai terfikir kenapa rancangan 'Oh My English' ja yang diorang tayangkan. 'Oh My Tajwid' tiada ka? Hmmm? Cuba korang fikir balik, betul kan? Ya lah zaman sekarang ni kita boleh kira berapa ramai jak orang kat Malaysia ni betul tajwidnya. Nak cakap pandai baca Al-Quran tu ramailah kan? Tapi yang betul dan tepat tajwidnya ramai tak? I guess no. Tak ramai lagi. Ramai lagi orang-orang kat Malaysia ni perlukan bimbingan. Kalau nak paksa diorang pergi kelas-kelas ngaji tunggu lah sampai ayam jantan bertelur sekali pun diorang takkan pergi punya. Why? Berjela-jela alasan diorang tak nak pergi kelas-kelas fardhu ain. Busy kerja lah, tiada masa lah, tajwid dah cukup betul lah. Sometimes, annoying la juga kan orang macam tu. Tapi kita sangka baik ja la kan.



I know that English is important nowadays. Sekarang ni kalau orang yang tak pandai cakap English mesti kena pandang sinis, oh maybe English masih tunggang terbalik ada yang ketawakan. Ohoo pardon me, I do love English. I learn English well. Jadi siapa nak belajar bahasa Al-Quran tu? I mean Bahasa Arab. Bahasa syurga and bahasa para anbiya'. I'm not good on that languange, yeah seriously. Mai jealous orang yang boleh speak Bahasa Arab dengan fluent. I've take the subject for my SPM. So, I wish la kan kalau lah Astro boleh buat gitu confirm Mai dok melekat depan Tv tu tak gerak langsung. Mwehehe :p

It's never late to learn Al-Quran. Trust me. Ibn Mas'ud (R.A) reported: The messenger of Allah said,

“Whoever recites a letter from the Book of Allah, he will be credited with a good deed, and a good deed gets a ten-fold reward. I do not say that Alif-Lam-Mim is one letter, but Alif is a letter, Lam is a letter and Mim is a letter.” [At-Tirmidhi]

That's all from now. Mai nak balik hostel dah. Tadaaaa :) Wassalamm.


Ohh please

Before sleep, i wanna post this


I wanna fly over to United Kingdom. Pursue my study there in Dentistry Degree.
Ohh please Allah, my heart want to explode right now. Pheww -.- sabar Mai.
Kasi straight A's dulu SPM. Aminn Insyaallah.

Doctor Maidatul Amalina Binti Ismail, graduated from University Of Edinburgh, United Kingdom in Dentistry Degree

Someday, Insyaallah 
Wish me luck and do pray for me, fellas

Thank you and good night

:)

Saturday, 19 May 2012

The responsibilities

Jyeahhh!
Assalammualaikum everbody


What's time now? Err my clock show 10.13pm. It is still early but I'm totally sleepy now. So why you're still face your laptop and 'conteng' your blog? Because I miss you la blog, esok pulang hostel dah. Ohooo, I miss my hostel now. But sometimes hostel life is sucks guys -.- I just feel to vomit it all. I've cried because of the stress there. *ohh Allah lemah nya hambamu* I just don't know why, I just pretending to be strong, to be brave with all the circumtances that come over me. 

Ya Allah, kalau ini ujian mu untukku aku terima seadanya. Aku hadapinya dengan penuh sabar. Kerana aku tahu engkau tidak akan sesekali menguji hambamu jika hambamu tidak mampu menanggung ujian mu Ya Allah. Maka oleh itu bantulah hambamu yang lemah ini :(

Insyaallah, Allah akan permudahkan segalanya Mai. No worries. Mai kan kuat :) Allah akan dengar setiap doa hambanya. Insyaallah. Banyak lagi tanggungjawab Mai ni. I'm not only a student or a daughter. But I'm a muslimah that have a responsibilites. As a muslim, we have our own responsibilities. All Muslims, the older or the younger need to realize this point. Our responsibilities to the ummah. I'm not focusing only for Muslim but also to all Allah's mechanism in this world. Especially to non muslim. We need to da'wah them. Da'wah secara berhikmah. Tapi Mai pun belum cukup sempurna lagi. And I'm always imperfect. Sedangkan Mai masih perlukan da'wah dan tarbiah. Hanya Rasulullah SAW sebaik-baik kejadian yang Allah ciptakan yang miliki kesempurnaan. Tapi dengan da'wah tu lah kita boleh perbaiki diri. Mai belajar pasal agama semua ni pun dekat madrasah Mai which SMK Agama Kota Kinabalu. For me, it was the best school ever. The place where I learn about Islam and improve myself to be a good muslimah. Suasana islamik, I enjoyed the fragrance there. Totally enjoyed it. Mai berkenalan dengan sahabat-sahabat yang baik, sahabat yang sama-sama saling ingat-mengingati, tegur-menegur, sahabat yang sama-sama berjuang di medan jihad. Suasananya best sangat, Mai rinduuuuu. Suddenly I miss Kak Fatin Nazurah :'). Who is she? My sister. We're not having same blood but I love her. Setiap muslim kan bersaudara. She's my senior, the one that inspired me the most. She's kind, preety and clever. And one more thing she is a hafizah. Subhanallah. Enough, and full package, right? I want to be like her. Insyaallah. Mencontohi kejayaannya. One day, I promise.

Okei, dah melencong jauh dah cerita ni. Macam yang Mai cakap tadilah. Our responsibilities and da'wah. Zaman sekarang ni macam-macam orang Islam buat untuk berdakwah. Kan zaman dah makin moden. No wonder la, kan? Trend zaman sekarang segalanya di hujung jari. Technologies sometimes useful. Yeah, I admit it. Orang Islam boleh da'wah kat Youtube macam abang-abang mrtheallshared, Aiman Azlan, Mat Luthfi, Anwar Hadi, Ust Azhar Idrus, One Heart Production, Kak Aisyah Shakirah, Kak Nadia Syamila, Kak Maria Elena and banyak lagilah. They are vlogger. Talking and spreading about Islam in youtube. And I'm ensure that the whole world have watch their video. Subhanallah. Da'wah through IT is great, right?

klik sini kalau nak tengok video diorang. Best woo ;D

# MrTheAllShared
http://www.youtube.com/user/mrtheallshared?feature=results_main

# Abang Aiman Azlan
http://www.youtube.com/user/aimanazlan90

# Abang Anwar Hadi
http://www.youtube.com/user/IniAnwarHadi

# Kak Aisyah Shakirah
http://www.youtube.com/user/AisyahShakirah

# Kak Nadia Syamila
http://www.youtube.com/user/ineedyou1994

# One Heart Production
http://www.youtube.com/user/oneheartcs

Second, tidak ketinggalan ada juga orang Islam yang da'wah melalui blog diorang. Macam Mai ni lah. Cehhh, tak lah gurau ja. Hewhew. And kebanyakannya adalah budak-budak universiti and students high school. Subhanallah, muda-muda lagi dah perbanyakkan saham akhirat. Mai pun mahu jadi macam tu lah satu hari nanti. Insyaallah, mana tahu boleh jadi macam Kak Aisyah Shakirah ka? :p

Third, ada juga yang berdakwah melalui media cetak which is magazines. Haaa, siapa tak kenal majalah Solusi,Gen-Q,Al-Ustaz,Ana Muslim,Anis dan banyak lagilah majalah-majalah yang berbentuk islamik ni. Mai suka baca majalah-majalah ni. Dan Mai sekarang tengah kumpul semua koleksi majalah-majalah tu. Best tau isi kandungannya. Banyak peringatan and dalam masa yang sama ada dimuatkan sedikit hiburan yang sederhana.

Last, rancangan TV like Al-Hijrah. Mai suka view channel ni. Terutamanya segmen 30 minit bersama Ust Don. Wehuuu, *gatal kau Mai*. Mwhehe. Ust ni handsome tauuu tapi itu bukan point yang penting. Apa yang penting da'wah dia. Best tau cerama-ceramah dia, even 30 minit jak tapi bermanfaat. Lepas tu Mai suka tengok Man Jadda Wa Jadda. Mahu tahu kenapa, sebab Kak Heliza selalu muncul dalam segmen ni. Kak Ija yang tomey tomey tu best wooo tengok dia dalam TV. Ramai lagilah artis-artis yang terlibat. Ada Irma Hasmie and Farah Adeeba juga. Seronok sangat tengok Kak Irma pakai tidung suda. Alhamdulillah, hidayah itu milik Allah :) untungnya pemilik Al-Hijrah tu saham berterusan sampai Hari Akhirat nanti. Suhanallah!

Haa, best kan dorang? So, kita bila lagi? Insyaallah sama-sama la ehh? Mai pun mahu juga ada saham berterusan sampai akhirat. Supaya nanti mai boleh share pahala kat ummi and abah Mai, Insyaallah.





p/s : I miss my usrah. Kak Najwa, asiff tak dapat datang. Twice sudah kan? Insyaallah pas ni Mai try datang ok?

Crazy thing I used to do

 Assalammualaikum wbt

*nothing to say*

Let's this video explain everything

keh keh keh


my official video during Sambutan Hari Guru

Terima kasih cikgu-cikgu yang mendidik saya dari tadika hinggalah sekolah menengah

dedicated to all teachers in Malaysia, *cehhh*
 especially teachers at SMK Agama KK.

P/s : untuk umi and abah juga. thank you for everything. you both are the best teacher for me :)


credit to : Nur Fazieta Fauzie and Farahanah Saad for cooperate in this video


HAPPY TEACHER'S DAY 

:)

*jangan gelakkan video aku arr*

Sunday, 13 May 2012

Who says I'm not

'To Him belongs what is in the heaven and on earth, and all between them, and all beneath the soil'
(Surah Taha':6)

Assalammualaikum warrahmatullahi wabarakatuh
Good morning everyone. Alhamdulillah, we're still alive. Thanks to Allah for this beautiful nikmah. I still can watch your creation through my eyes. Subhanallah
  *uhukuhuk.

Hari ni hari Ahad, Sunday is coming -.- esok sekolah *ok abaikan
Tapi, Mai sakit. Uhh ==' I got flu and cough. Pity you.
Syafakillah Mai :') tak pa, baru sikit jak ni kan?  Lagipun sakit kan kifarah dosa.
Kan kan kan?
Tekak ni start sakit sehari dua kebelakangan ni. Hmm, mahu telan makanan pun
tak boleh. Haihhh, it's ok. Tak pa tak pa.

Ohh by the way, according to my title above cuba teka apa yang Mai mahu share?
Eh eh eh Mai, ada ka juga orang view blog kau ni? *macam la popular sgtt

HAHAHAHA

Okay okay, it's about the phenomena nowadays. Elehh, Mai tak yah cakap korang mesti dah tahu punya kan?

'KPOP Phenomena'

Haaa, siapa yang tak tahu pasal KPOP. Mai sini dekat-dekat che terangkan naa.
KPOP ni asalnya dari Korea Selatan nun sana. Korea kat mana? Haihh -.- tanya Mr. Google k?
Siapa yang tak kenal dengan Super Junior, Shinee, BS2T, SNSD, 4 Minute, Boyfriend, Infinite, T-ara, KARA (penat eden nak tulis semua).

Korang mesti tahu punya kan?
Mai pun minat juga benda-benda ni semua. 

WHO SAYS I'm NOT??

Mai ada berpuluh-puluh drama and movie Korea kat rumah *bajett sgt
Hehe. Tak da la, bukannya nak bangga tapi that's prove yang Mai memang tak boleh blah dengan benda-benda macam ni. Dulu time Mai PMR, bertimbun majalah KPOP kat asrama tu. Memang obses sangat masa tu. Laptop penuh dengan MV and Drama Korea ja.
Sampai pelajaran pun terganggu sikit. Pheww -.- kuat sangat godaan KPOP ni dengan Mai.
Sometimes I can't stand with it. Kalau dah jalan-jalan kat One Borneo, Centre Point tu tak sah kalau tak beli movie atau album Korea. At first, Mai tak la ambil tahu sangat sal hal KPOP ni. Tapi ada seorang kawan Mai ni dia intoduce Mai dengan drama Boys Over Flower.
Eh eh mcm tahu la movie ni, confirm la orang tahu kan?

Alarrr, movie yang pernah jadi kegilaan orang ramai around 2009 and 2010 dulu tu.
Haaa, yang tu la. Best kan? Handsome dak Jun Pnyo kat sana? kehkehkeh

Ohh lari topik suda, tapi macam tu la ceritanya macamana Mai boleh berjinak-jinak dengan Kpop ni. Lepas dari tu, Mai borong banyak movie Korea, download MV and banyak lagi lahh. And the ebst part is bila umi Mai pun join tengok drama Korea. Wohoo siapa tak excited kan bila ummi sendiri share minat yang sama. And adik-adik Mai yang 2 org tu pun  holic juga dengan Kpop ni. Kadang-kadang diorang yang tolong belikan majalah Kpop tu untuk Mai. Hehehe :D


 




You named it. I'll download it. Cehh

And yang terbaru ni Mai dengar kengawan Mai dok kecoh sal 

'Love Rain'

ada  yang dah tengok movie ni ka?
Best tak?

Hmm -.- confirm lah best kan? Tengok cover pun dah tau dah confirm best punya.
Pelakon pun best-best.




Korang mesti kenal kan siap diorang ni?

Jan Geun Suk and Yoona SNSD. Dua-dua famous kan?
Dah la Mai memang minat diorang dua ni. Haihh -.- tahan-tahan hati ja ni
supaya jangan tengok. Kalau Mai dah start tengok benda ni tak tahulah biola nak berhenti.
so, better avoid it kan?

Fuhh, sabar sabar

Tak pa, lepas SPM mai balas balik.
Mai mahu tengok semua drama Korea. Yes yes yes! ^^

So, this time Mai sabar dulu k?
Belajar dulu, tumpukan sehabis baik dengan SPM supaya tak nyesal nanti.
Mahu pergi UK kan?

Tak pa lah, abaikan dulu benda-benda tak penting ni. Banyak lagi masa lepas SPM kan?
SPM ni sekali ja seumur hidup, kalau Mai tak buat bagus-bagus peluang takkan datang lagi.
Ok??

Lepas Mai dah dapat 11A+ tu tengoklah Movie banyak manapun. Okok?
Insyaallah ;)





Bitauffiq wannajah Amalina 
:)