Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Thursday, 28 March 2013

Untuk apakah ujian ini?

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
  

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
[2:286]

Untuk apakah ujian ini? Tepuk dada tanya iman.

Adakah untuk membebani hamba-NYA? Adakah untuk melemahkan hamba-NYA? Tidak sayang, Allah berikan semua ujian yang mendatang tidak lain dan tidak bukan untuk menunjukkan rasa kasih dan sayang-NYA untuk hamba-hamba-NYA. Untuk jadikan kita lebih kuat! Lebih tabah hadapi hari-hari mendatang. Untuk mematangkan diri menempuhi setiap liku-liku hidup di masa hadapan.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
[2:216]

Ayat ni Mai dah post buat kedua kalinya. Subhanallah, ayat ini lah ubatnya bila hati sedih, rasa down, dan lemah. 
Setiap ujian yang Dia datangkan adalah untuk buat kita lebih dekat denganNya. Tapi tu terpulang pada cara kita terima ujian tu. Kalau kita redha, inshaAllah kita akan lebih dekat denganNya tapi kalau kita mengeluh dan tak dapat terima ujian tu, jadilah sebaliknya. Kita akan menyalahkan takdir, kita rasa hilang percaya kepada Allah dan lebih terpengaruh kepada hasutan syaitan untuk buat kita makin jauh denganNya. Nauzubillah.

Ehem ehem, ok apa motif post ni. Haha. Okayy, btw lama dah tak post kan. Dah berhabuk dah blog ni hmm. Result? Amboihh sakan sangat nak tanya result Mai eh? Eihh tak payah tanya la. Bukannya tinggi pungggg. Ok la Mai dapat 4A saja. A untuk - BM,BI,SEJARAH & SYARIAH. B untuk - BAHASA ARAB & QURAN SUNNAH. C untuk ? Amboihh lebih2 pula. Dah dah tak payah nak lebih. Result Mai rendah ja, sedih tak? Gila tak sedih. Sedih yang teramat sangat. Mai target 6/7A sebenarnya, tapi alhamdulillah ini rezeki yang Allah bagi mai terima dengan redha seredha redhanya. Pagi petang siang malam nangis haihhh. Tak sangka jauh tersasar dari target. Sampai putus asa cakap kat diri memang lepas ni gelap la masa depan nak ambik dentistry.

Even, memang satu batch Mai pun sedih sebab result kitorang jatuh merudum habis berbanding result time kitorang PMR dulu. Tapi itu bukan pengakhiran kan? Allah nak uji kebergantungan kami. Allah nak uji tahap mana kami percaya dengan apa yang Allah aturkan. Tapi rasanya semua kawan-kawan Mai dah redha dengan apa yang berlaku. Ramai dah atur plan nak sambung mana lepas ni, dengar-dengar MSU dapat perhatian hebat dari batch Mai. Nampaknya berkampung di Shah Alam la kamu lepas ni.

And how about me? Tak sambung belajar ka?

Alhamdulillah, Allah buka rezeki Mai untuk sambung belajar. Alhamdulillah alhamdulillah. Eh kat mana? Nak tau juga eh? Haaa, kalau nak tahu tunggu next entri tauuu ^_^

Tunggu tauuuuu.
Wassalam



Sunday, 27 January 2013

Saintis genius Islam Dr. Afiaa Siddiqui (Banduan 650)


 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
  

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

I love to share this post today. It's about a muslimah named Aafia Siddiqui. Oh well actually she's a doctor. A genius doctor. Even the scientist at America can't beat her. She was born at Pakistan and lived at America. She's the only one neurologist who's complete her PhD in this field. 

What so special about her?

Haaa, kalau nak tahu. Baca post kat bawah ni. I'm just copy pasting this post below from Rusydee Artz.


"Banduan 650."

Itu nama lain bagi saudari seIslam kita, Dr. Aafia Siddiqui.

Pada bulan Ramadhan 2011, si ibu menerima panggilan telefon dari Aafia yang terpenjara di Amerika . Ibunya pun menangis bila terkenangkan nasib cucunya harus melalui penderitaan, cucu laki-lakinya masih hilang, dan anak perempuannya masih tidak jelas bila akan bebasnya, kecuali dengan redha Allah. 
Tahukah apa yang Aafia katakan kepada ibunya?:

"Wahai ibu janganlah menangis, saya gembira!” (Subhanallah, kenapa dia gembira?) “Wahai ibu, setiap malam dalam mimpiku Rasulullah SAW mengunjungiku. Lalu Rasulullah SAW mengajakku untuk menemui isterinya Aisyah ra, dan mengenalkannya kepada isterinya dan beliau berkata pada Aisyah.. inilah puteriku Aafia..” Subhanallah. 


Siapakah Aafia?

Dr. Aafia Siddiqui dilahirkan di Pakistan dan menjadi rakyat Amerika merupakan satu-satunya saintis neurologi di dunia yang mempunyai PHD dari Universiti Harvard. Juga mempunyai 144 sijil dan ijazah kehormat dari institusi serata dunia termasuk dari MIT. Beliau juga seorang hafazan al-Quran dan seorang mujahidah. Tiada seorang wanita barat yang setara dan setanding dengan pendidikan beliau. 


Beliau diculik bersama 3 orang anak kecilnya selama 5 tahun tanpa khabar berita sehinggalah 4 orang tahanan Bagram yang berjaya melarikan diri mendedahkannya tentang banduan 650 yang tidak ketahui namanya. Mereka hanya mengetahui dia adalah seorang wanita Pakistan dan seorang ibu yang dipisahkan dari anak-anaknya dan setiap hari mereka akan mendengar wanita tersebut menjerit akibat diseksa. Seterusnya Yvonne Ridley seorang wartawan Britain mendedahkannya secara besar-besaran di sidang wartawan tentang siapa sebenar banduan 650. Sejak dari itu seluruh dunia ingin tahu apa yang telah terjadi kepada Dr. Aafia dalam tempoh 5 tahun tersebut dari 2003-2008 dan apa kesalahan beliau dan kenapa tidak dibicarakan. Penipuan Amerika tentang tiadanya banduan wanita di penjara Bagram akhirnya terbongkar bersama skrip-skrip bodoh untuk meyelamatkan maruah FBI Amerika.


Semasa di dalam tahanan di Bagram beliau diseksa dan dirogol setiap hari dan dinafikan haknya sebagai seorang wanita. Dipaksa menggunakan tandas lelaki dan bilik mandi yang terdedah dan boleh dilihat oleh pengawal-pengawal penjara. Situasi beliau sepanjang penahanan tersebut amat meyedihkan sehingga beliau hilang ingatan. Nasib anak-anaknya selama 5 tahun tersebut juga tidak diketahui oleh sesiapa sehingga sekarang.



Sehingga kini tiada dakwaan tentang kegiatan beliau bersama Al-Qaeda oleh pihak Amerika hanya melainkan dakwaan cubaan membunuh seorang askar Amerika dan FBI semasa di dalam tahanan di Afghanistan. Amat pelik apabila perbicaraan ini dilakukan di Amerika sedangkan kesalahan tersebut dilakukan di Afghnistan. Juga tiada bukti yang beliau melakukan cubaan bunuh melainkan beliau ditembak di perutnya sesama di dalam tahanan oleh askar Amerika kononnya untuk keselamatan diri.



Aafia kekal di pusat tahanan Amerika di New York, dengan keadaan tahap kesihatan yang amat teruk, beliau juga sering dihadapkan dengan penghinaan yang memalukan, dibogelkan dan di siasat seluruh rongga dengan cara yang amat menghinakan setiap kali beliau menerima pelawat secara sah ataupun selepas muncul di mahkamah. Beliau kemudiannya menolak untuk berjumpa dengan para peguam bela beliau. Satu laporan juga menyatakan bahawa beliau berkemungkinan menghidap kerosakan sel-sel otak dan sebahagian dari usus kecil beliau telah dipotong dan dibuang. Peguamnya berkata bahawa Aafia menunjukkan gejala-gejala yang konsisten dengan penghidap Tekanan Perasaan Disebabkan Trauma (Post Traumatic Stress Disorder).
Skrg tahun 2013, tiada kata pembebasan untuk saudari seIslam kita ini. 

Tiada apa yang mampu kita lakukan. Hanya doakan yang terbaik buat beliau. Moga Allah menolong bukan sahaja beliau, malahan tahanan2 Muslim dan Muslimat di penjara2 Yahudi di luar sana. Andai beliau mati di dalam penjara dalam keadaan dianayai sedemikian rupa, mati beliau adalah mati syahid.

"Ya Allah! Tolonglah mereka yang dizalimi. Tolonglah kami umat Islam! Aamiiin."



Justice for Aafia.

Allahuakbar. I totally burst into tears when reading this post. How can they do that to a woman and a mother like her? Messages have been spread to the whole world that dr Aafia Siddiqui has died in US jail. Syahid, allahuakbar! I don't know whether this is just a rumor or the truth.

From the article that I read before, they said that Dr Aafia Siddiqui has already died when the nation of Pakistan decided to sell her to USA. She was dead at the first day when the General Musharraf ( idk who's him actually) decided to sell her for just few dollars. Allahuakbar. 

No doubt, Dr Aafia Siddiqui will be remembered as a mujahidah and a daughter of nation forever. But remembered, for those who's doing all these crime things will never got an excuse to face the day of hereafter. They'll face the Almighty one day.

But I still that the rumor is wrong, I still hope that she's still alive :'(

Hasbunallah wa nikmal wakil

Keep praying and hoping guys. Adiosss!