Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Sunday, 2 September 2012

Ohh Allah, you make me see what I couldn't see

Assalammualaikum wbt. Hello brothers and sisters whole over the world. This is my second post for this Syawal, right? Ohh gosh, time flies so quickly nowadays. Dah nak masuk sekolah dah ni :') *sedihh*
anyway, i've waiting to write this post for a 'longest' time.

10 days ago, i've involved in accident. My ummi,brother,sister and me was at the car. Teruk ke accident tu? err, ummi Mai cedera bahagian kepala, in internal bleeding bahagian mata, my brother habis berdarah area muka plus kaki ada lebam, my sister injured bahagian kaki (can't walk for 2 days after the accident), me? internal bleeding area kepala, my chest hurts until now, in comma for 5 to 6 hours at the hospital. So, you judge. Can you imagine? :) Syukur Allah masih sayang hambanya. Alhamdulillah, masih bernyawa juga batang tubuh ni. Accident hari tu adalah yang pertama dalam hidup Mai sampai buat Mai trauma tak nak naik kereta lagi. Tapi Mai kena juga naik kereta tu kan, since it's a must kalau nak pi mana-mana.

So, macamana semua ni berlaku? Rasanya Mai takyah lah jawab soalan tu. Actually, Mai tak ingat sangat macamana accident tu boleh berlaku. Banyak benda Mai tak notice masa incidence tu berlaku. Even I don't know how this news can spreads in just a few minutes after the accident. Yang Mai tahu masa kat ICU tu ramai sangat yang call Mai (seperti yang diceritakan), tapi sorang pun Mai tak ingat siapa yang call. Shocked for a while, why I can't remember anything. Mai tak ingat pun pasal accident tu pernah berlaku, Mai tak ingat pun siapa2 yang call Mai even Mai sedar masa tu, Mai tak ingat pun Mai ada ambik x-ray kat hospital masa tu. Semuanya Mai tak ingat ! at that time, I'm cried. My heart whisper, "Ya Allah, jika ini ujianmu kepada hambamu engkau berilah aku kekuatan untuk menghadapinya". Doktor cakap : Mai hilang sedikit daripada ingatan Mai effect daripada hentakan cermin kereta tu. Masa tu Mai just terkedu, kaku, semua perasaan bercampur-baur. Tapi syukur alhamdulillah, dengan bantuan family and kawan2 yang tolong Mai ingatkan semua kejadian akhirnya sedikit demi sedikit ingatan Mai pulih even tak 100%.

Ok, see my title above. Mai nak share something macamana Allah tunjukkan sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim kepada hambanya :

first phenomena :
Malam masa kejadian tu,ramai sangat family Mai yang datang. Family sebelah abah and ummi yang dari kampung semua datang malam tu juga kat hospital. Macam family gathering pun ada juga. HAHA, ok kiddings. Tapi seriously, ramai sangat datang malam tu. Ada yang dari kampung pun sanggup datang lawat kami kat hospital masa tu. Family yang kitorang tak rapat pun tetiba datang. Me, speechless. 

Second phenomena :
Then, bila Mai sampai rumah. Mai buka Facebook and Twitter. Mai notice notifications Mai banyak sangat malam tu. Bila 'klik' semua wish takziah dekat Mai dan family. I'm burst, touched :( family,relatives,teachers,besties,friends,seniors,juniors,brothers & sister that I've never knew before semua wish takziah dekat wall Mai. Not only that, senior SMAKK yang dah bertahun-tahun keluar pun  ikut wish sama. Kawan-kawan perempuan Mai ramai yang call, tapi yang paling Mai terkejut kawan-kawan putera Mai yang Mai tak berapa rapat pun ada yang call. Bukan sekali, berkali-kali. Macam setiap hari Mai terima text and call dari kawan-kawan Mai. Until today :) me, speechless.

Third phenomena :
I'm looking at my Blackberry phone masa Mai kat hospital malam accident tu. I'm looking for the BBM button. Not exist. Mai off phone then on balik, tak jumpa juga. Ok seriously Mai nangis, there's someone I'm looking for at the BBM contacts. HIM, yes HIM. Tapi, since my BB broke because of the accident I can't tell him about this matter. Sampai lah Mai terima satu call dari seorang senior Mai (specific, HIS cousin actually). Senior (HIS cousin) Mai tu bagitahu nak lawat Mai kat hospital malam tu. I'm just, ehh buang tebiat ka dia ni?? Camana dia tau ehh? Haa, masa tu la dia cerita macamana dia tahu semua tu. Rupanya orang kat Shah Alam tu yang call senior Mai tu suruh lawat. Tapi, Mai tak bagi senior Mai datang melawat masa tu. Since Mai pun dah boleh keluar dari hospital. Mai masa tu, ohh rupanya orang tu tahu keadaan Mai. Ok sampai kampung, Mai download BBM application balik and minta BBPIN 'orang' tu dari Farah. Mai add then nak tegur. Ehh tapi orang tu tegur dulu. Tak sempat pun nak taip apa-apa. Lajunya tangan dia menaip. AHAHAHA :P ok gurau. Panjanglah conversation Mai dengan 'orang' tu. Serious, Mai nangis gilaa bila cerita dengan dia pasal accident tu. I thought he will never cares about this. But, I'm wrong. He cares. Me, speechless :')

OK, get the point dari ketiga-tiga phenomena tu? Ok, let me explain.
Sebelum ni Mai tak pernah rapat dengan family Mai, apa lagi kalau family yang jauh-jauh. Memang takda lah rapatnya. Lagipun Mai ni jarang balik kampung. Kalau kena bawa pulang pun jarang Mai ikut. Tapi masa accident tu Allah tunjukkan dengan Mai yang masih ada yang sayang. Bukan seperti yang Mai anggap selama ni. Mai silap, Mai salah. Cikgu2 Mai yang Mai tak rapat pun call, wish apa semua. Pastu, kawan-kawan Mai yang Mai tak berapa rapat. Pernah gaduh, tinggal jauh pun tak ketinggalan tanya khabar Mai. Bagi Mai kata-kata semangat, dorongan and motivasi. And lastly, orang Shah Alam aka Capital A tu Mai tak pernah assumed yang dia akan cares pasal Mai. In short, Mai tak rapat dengan dia. Nak cerita panjang-panjang ngan dia pun tak pernah. Dua-dua busy kan (cehhh). Tapi start dari accident tu, Mai sedar 'MASIH ADA YANG SAYANG', 'MASIH ADA YANG KISAH'. Allah tunjukkan sifat Ar-Rahman dan Ar-RahimNya dengan menghantar orang-orang ni untuk bina balik ukhuwah yang rapuh sebelum ni. Allah tunjukkan aksih sayangnya melalui orang-orang ni. Subhanallah, luasnya hikmah Allah kan?

i saw how much i lacked. how little my assumptions towards Allah :')



:') Mai nak bina balik ukuwah antara Mai dengan keluarga & kawan2. Mai bersyukur sangat dengan semua hikmah ni.



Step by step Mai belajar ubah diri ni jadi yang lebih baik. Perbetulkan ukhuwah semula and in the same time Mai ubah diri Mai. Nak jadi Muslim yang pure Muslim. Bukan Muslim atas IC ja. Nak jadi Muslimah,Mujahidah & Solehah (ada bunyi mcm srikandi solehah kat SMAKK x? :P) whichever way it is, everything are good. It is normal for human to always want to be better. It's just a matter of how much effort we're willing to put and how much we're willing to sacrifice, kan?

And before any of you start judging others or questioning other people's intentions, remember : "Today i am better than you, but maybe tomorrow, you will be better than me." - this saying generally. When we see people who hasn't performed their best (especially me), make a doa for them. 



The Prophet said: "The dua of a Muslim for his brother (in Islam) in his absence is readily accepted. An angel is appointed to his side. Whenever he makes a beneficial dua for his brother the appointed angel says, 'Aameen. And may you also be blessed with the same.'" [Sahih Muslim] 


Semua yang berlaku ada hikmah kan? Mai dah nampak hikmahnya. ALhamdulillah. So, jom bina ukhuwah balik. Jom berubah sedikit demi sedikit ;) Insyallah.

and as an advice, if you know what you're doing is something good, don't hesitate. Just do it, pray for the best and tawakal. maybe your first intention macam "off" sikit tapi takpa. Try to improve from time to time =)
takda masalah la! hehee =D


Thanks for open my eyes looking at you rahmah ya Allah :')

Love you all lillahita'ala :D


Thursday, 30 August 2012

Eid Al-Fitr

Assalammualaikum warrahmatullahi wabarakatuh

Well guys rasanya dah lama sangat Mai tak update blog ni kan? Ohoo ya pejam celik pejam celik sekarang ni dah masuk 12 Syawal. Seminggu lebih dah raya berlalu kan. Cepat sungguh masa berlalu kan, entah sedar atau tidak. So, hargai masa. Demi masa. Hee. Alhamdulillah syukur ada juga masa Mai nak update blog ni.

Semua tahu dalam 1 tahun ada 2 raya; AidilFitri dan AidilAdha. 2-2 bawa makna yang berbeza. 2-2 pun untuk bagi peringatan pada manusia. 2-2 ada solat sunat raya. 2-2 pun ada khutbah raya. Tapi taktahu kenapa ramai yang lari balik sebelum sempat dengar khutbah walaupun 2 kali ja setahun. K takpalah. :B

Kalau ditanya pada setiap orang, "apa erti raya?" sure akan dapat jawapan berbeza. Ada yang jawab raya tanda kemenangan, hari bergembira, hari bersuka-ria, raya untuk balik kampung, untuk ziarah menziarah, untuk angpow, untuk mintak maaf dan memacam lagilah. Lain orang lain definisinya.




So, macamana raya korang tahun ni? Mesti meriah kan? Syukur lah :) Raya Mai tahun ni biasa-biasa saja. But still masih ada lagi bersalam-salaman di pagi raya, bermaaf-maafan, ziarah-menziarahi, pergi kubur apa semua. Tapi kan ada yang masa raya baru nak maafkan orang. Habis raya lepas tu buat salah balik. Haaa, itu yang salah tu. Nabi ajar kita bermaafan selepas buat salah kan? Bukannya tunggu raya baru nak minta maaf.

As for me, bermaafan time raya ni memang bagus, no doubt. Tapi lagi bagus kalau maafkan salah semua orang sebelum tidur. Kalau tak mampu maafkan, jangan tidur. Maybe easier said than done? But try first. You'll feel calmer. InsyaAllah. Sebabnya kita ni bukannya hebat sangat sampai taknak maafkan orang. Taknak maafkan means ada dendam. Ada dendam means hati kotor. 

Sentiasa reflect diri kita dengan Surah An-Nur (24) ayat 22. Jadilah orang yang memaafkan dan berlapang dada. InsyaAllah kalau ada dosa kita dengan orang, yang kita belum berkesempatan mintak maaf, doalah moga orang tersebut dah maafkan kita. For me and you, to ponder and wonder. =)





Sedih tahun kitorang takda gambar satu family. Since tak ramai yang pulang beraya pi kampung tahun ni. That's why Mai macam tak semangat raya tahun ni. Hishhh ==' ok calm Mai. Bersyukur dapat sambut raya dengan aman. Alhamdulillah ya Allah :')  Tahun ni Mai dapat extra beraya, kalau tahun-tahun lepas asyik rumah yang sama ja Mai ziarah. Tahun ni uncle Mai yang tinggi lampai tu berbesar hati nak bawa kitorang beraya kat rumah kekasih hatinya ;) *HAHAHAHA gelak bermotif*

                      
My uncle's and his zaujah to-be one day. Aminn. Kak Faizah, welcome to our family ;) hehe. Semoga berbahagia and Mai doakan korg panjang jodoh tau. Aminnn. Tak sabar nak tunggu dorg ni kahwin. Haha. Family kedua-dua belah pun dah restu dah hubungan dorg berdua ni. Dengar khabar tahun depan dah nak kena ikat dah dorg berdua ni. Syukurlah, benda baik tak bagus dilambat-lambatkan. Merasa juga aku angkat hantaran nanti. HAHAHA. Cepat-cepatlah korang nikah, lepas tu turn aku pula. Ecehhhh *ok gurau* SPM pun belum lepas lagi dah berangan dah si Mai ni. HAHAHA.

Tahun ni Mai banyak spend masa dengan family kot. Tak dapat beraya sangat, since Mai pun xda mood raya kan. So, padan lah dok rumah ja :P ohh tapi Mai sempat ziarah rumah sahabat lama Mai. Sahabat sejak darjah 1 lagi. Lama x jumpa akhirnya bertemu juga kitorang, itupun kebetulan kena jemput datang beraya. Alhamdulillah la juga kitorang ni semua duduk sekampung. Senang nak gerak pergi beraya.











Korang abaikan ja lah perangai gila-gila kitorang tu. HAHAHA :p biasalah, dah lama tak jumpa kan. Keluar semua perangai zaman budak-budak kitorang.


Raya dah selamat. Ramai juga yang kahwin musim raya ni. Untuk kawan² di SK Lok Yuk ; Halienah, M.Syahirah, Nadia, Fatin, Shikin, Shima and sumalah. Ramai sangat tak larat nak mention. Aku still ingat korang lahhh. No worries :D selamat menduduki SPM. 

Selamat berpuasa 6 Syawal. Selamat mengqada' puasa. Selamat menjadi hamba. Balance kan dunia akhirat. Semoga tarbiyah Ramadhan tak dibiarkan habis macamtu saja ya. InsyaAllah. Ampun maaf atas segala silap yang tak disengajakan. Sorry kalau penulisan di blog ni tak disukai. Moga Allah berikan ketenangan yang maksima pada kita semua. Ameen. ♥ Assalamualaikum. ^^



One more. Happy Eid, maaf salah silap Mai. Minta ampun minta maaf tau :)

Sunday, 19 August 2012

Terima kasih Kak Aisyah Shakirah :')


Why i don't have a boyfriend?

The answers :


Muslimah's, please memorize this.
Found this on Facebook. Felt the need to spread the word.
---
She asked her: Why don’t you have a boyfriend? She replied with confidence: You tell me. Why would I have a boyfriend? I guess you have no answer for my question, but I have answers for yours. First, I am a believer, I can’t do what displeases my Creator. He ordered me not to to have a boyfriend so I should obey Him.

Allah says in Qur’an: “Nor those who take [secret] lovers." (surat Al-Nisa-25). Secondly, I am a daughter of a man who raised me to be a chaste woman. I am a sister of a man who is proud of my purity, so I don’t want to disappoint them, and most of all I don’t want to disappoint a third man who is my future husband and the father of my children in sha Allah. I am preserving myself to him only.

My mom raised me to be a righteous woman so that I deserve a righteous man. She never raised me to be a toy in any boy’s hand, but she raised me to complete the Deen of a pious man.Also, I am not an easy girl who would be impressed with sweet love words, but I am a proud Muslimah who is just like a pearl in its shell. No one can touch it but a brave man who would value it and cherish its beauty. 

Dear Muslimah's. Know your worth, and Be that One In Million who love to have the love of their Lord more than the love of a boyfriend! 


-Thanks for this all words kak Aisyah :)
 
(copying)





and this is my favourite couple



Saturday, 21 July 2012

Ramadhan Kareem


Assalammualaikum wbt. Ramadhan Kareem. Alhamdulillah, now we're in Ramadhan. The most blessed month. So let start with something new. Have we ask ourselves how can we make this Ramadhan more beautiful?

Do you have what it takes to keep your heart in touch, regardless of the distractions around you? To be one of those who look back and realize they’ve had an AMAZING Ramadan?



"O you who believe! Observing As-Saum (the fasting) is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may become Al-Muttaqun (pious)(taqwa)" (2:183)

Hadith Rasulullah S.A.W. - Every act of the son of Adam is for him except fasting. It is done for My sake and I will give a reward for it. (Abu Huraira reported)

 

So, are you ready? For this Ramadhan challenge? Let's improve our iman and taqwa. And the important is JIHAD NAFS. No eating, no drinking, stop talking bad. And let's start with recite the Al-Quran, khatam the Al-Quran within a month, improve sunat deeds, covering aurah completely, shut your mouth and re-new the niat everyday.

ARE YOU READY????

Let's prepare all the weapons guys. We can do it, let's this 30 days of Ramadhan full with barakah and nikmah. Insyaallah.


"Dear teenagers,
Puasa nafsu. Puasa hati. Puasa mata. Puasa anggota. Puasa. Puasa. Puasa.
Only then, you'll be able to taste the real ni'mah and sweetness of your effort when it's time to "berbuka puasa".

Ramai remaja lemah mengurus fitrah sendiri. Ini hakikat. Sadis, yes?" (Aisyah Shakirah Suhaidi)



Allah besides us. Insyaallah.

Dan awak :
I know we'll be friends for life, sharing our dreams together. As we walk down together we'll never think twice, it will be last forever. And although we're to two different world, somehow we're together. And even though we're far apart, our memories are deep within our heart. These are the time to remember our memories will last forever. Insyaallah. Salam Ramadan.

                                 


Take care all.                       
Desires deep inside my heart. Abroad.

Tomorrow is first Ramadhan. Let's rock it ! Good night :)

Sunday, 1 July 2012

There's no need anymore

Bismillah, assalammualaikum

Kadang-kadang, kita tak tahu kebenaran kerana kita belum sedia untuk mengetahuinya. kadang-kadang, kerana kita belum cukup kuat. kadang-kadang..  kerana sebenarnya kita belum mampu, untuk tahu. rasa ingin tahu memang menebal, tapi masanya masih belum tepat. mungkin kerana itu.. sesetengah kebenaran itu masih belum dapat kita ketahui. masih tersimpan rapi, dalam rahsia milik Ilahi. terkadang, kerana Dia ingin menguji, keteguhan pengharapan dan kepercayaan seorang hamba dan terkadang, kerana DIA lebih tahu, bahawa sejujurnya.. kita belum mampu untuk mengetahui hakikat kebenaran itu.


Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka akan sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang Maha Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. (Al-Baqarah 2:216)

Yeah so maybe i feel kind of bad all of these dramas. But, then again there will be hikmah in everything. Allah knows the best. Sometimes i feel life like a dramas. I'm the actress in the horror movie. Ohh maybe in telenovela Bawang Merah Bawang Putih, the one who's always being teasing by her sister. (But nobody bullying me actually, haha) Keep crying eventhough nobody notice it. Yah, nobody notice about it. Ok, stop with that.

How's life guys? Happy? Haha. Atau sengsara because the tough schedule for SPM (PMR and UPSR too). I'm now chasing my dreams. I learned my limit. I know my weakness. Sometimes I'm emotional. Ok abaikan. Sama ja maksud semua, hehe. I am gratefully for my parents, siblings, teaches and friends. They made me comeback to the Earth when I am serious in reality. Thanks for encouraging me to be good and still put up with me when I rebel against every an each of you all advices. I've been bad. Sorry :)

What I want to share today is about 'Love'. Ahaaa, suka la tuu :p anybody being in love right now? For sure mesti ada kan? Well guys tanak blame mana-mana pihak tapi I wanna share something here. About my crush. Who is it? Haha. No need to mention here la kan. Since dia pun mungkin tak nak Mai letak nama dia sini. Let's call him Capital A. *for those yang tahu, just syhhhhh* hehe.



Mai kenal dia since last year. Macamana kenal? Well, through Facebook. he's the one yang selalu comment status Mai :) He lives far away at peninsular Malaysia, Shah Alam. When I am at Sabah. Ohoo, I'm crush with the person who is thousand miles far away from me. Ok, just that, the rest let me and Allah knows how the story is. He's a Haffiz, you know that right? A person who hafaz the whole Al-Quran. He's kind, nice and sometimes annoying :p haha kiddings. He got the package that I want. Haffiz. You got that the one. Bukan semua orang dapat peluang untuk hafaz Quran, isn't it? Tapi, Allah pilih dia. Untunglah. Dan sebab itulah Mai boleh crush dengan dia. Ini bukan soal Mai kemaruk or what. Ini semua soal 'agama', rebut cinta Allah and so on. This all begins when my ummi want my future husband give the 30 juz of Al-Quran as a mahar during my nikah's day. Ohh Allah, what a big step. Tingginya harapan umi. Mai tak nak lah lebih-lebih sangat, cukuplah kalau lelaki tu ada pegangan agama, boleh bimbing Mai and my future children, berpendidikan, hormat Mai. That's enough. Well, dalam umur belasan tahun ni ummi dah mula share pasal gerbang perkahwinan dengan Mai. Tapi Mai faham and sedar, Mai bukan budak-budak lagi. I'm 17 right now. Kalau dulu-dulu dah boleh jadi mama budak dah. Mai mula kenal dia, but just a little bit. Highlights, Mai terkejut juga bila tahu yang dia ni hafiz.Yahh seriously, tak sampai beberapa hari ummi cakap pasal mahar kahwin tu then Allah takdirkan Mai kenal dengan hafiz. It's FATE. So, we keep contacting each others. Messaging, BBM, chatting and so on. Kitorang makin rapat. Kami pernah jumpa juga kalau dia turun Sabah. Twice. Okay dia tinggi you know, my assumptions la.

Tapi itu long time ago. Now, kitorang masing-masing busy. Dia pun busy with his tahfiz. Tak nak la kacau kan? Since Mai pun busy dengan SPM. LDF aka Long Distance Friendship. Esehhh :p ummi pun tahu sal hal ni and keep teasing me. The best ashamed part bila ummi selalu sebut nama dia everywhere. Ohh goshh -.- maluuuuu ! Lagipun umi tak risau sangat, kami berjauhan. So, jarang jumpa. Nothing to worries. Last week dialogue :

At car, on the way to Suria Sabah :

Ummi : Julai ni kita satu family pi KL.
Me : Errr, what for? Tetiba buang duit pi KL. Dah la time puasa tu.
Ummi : Shopping baju raya la.
Me : Aik? Dekat Sabah tiada ka?
Ummi : Sudah puas umi cari tapi tiada. Pi KL ja lah, banyak choice.
Me : Okayy, mana2 ja. Follow ja ni. Nanti book tiket ja.
Ummi : Yahh, bagitahu *****, nanti sampai KL umi mahu jumpa dia, cerita2 dengan dia. *sambil senyum*
Me : What????????????

Ya allah, mahu tercabut jantung dengar umi cakap ayat tu. How serious she is. I'm speechless. Ok bahagia.

But right now, I feel something different between us. I don't know what and why. I keep crying plus with all the problems. Stress mendatang. I'm weak. Kami tak serapat dulu lagi, entah la maybe faktor masa dan tempat kot. Think positive ja la kan. Then, last night Mai baca blog Kak Dena Bahrin pasal bercinta selepas kahwin. Wonderful love story, subhanallah. Korang bacalah cerita tu kat sini, klik ja link kat bawah ni.

Kak Dena Bahrin's love story


So, lepas Mai baca post Kak Dena tu Mai dah fikir masak-masak. Macam mahu kahwin pula kan? Bila sahabat Mai pun dah bagi Mai semangat. Thanks Syuhada. 

 Right now, I open my heart to not awaits him anymore. I just wait someone to offer the love through parents which will be more barakah like Kak Dena. The time when she was waiting for someone else that she love, someone else pula yang come and meet her parents. And now, Happily Ever After. When halal is awesome. I realized it right now. Kalau dah suka tu teruslah jumpa ummi, kan senang? (syu, pinjam ayat kau sikit)

I thank Allah for everything. I'm grateful for having families and friends around who never stop supporting me. Yes. Allah is the most loving. my zaman that i told you, ''zaman paling buruk , zaman paling jatuh.'' Maka Allah gantikan dengan kisah cinta yang aku sangat tak sangka. Allah gantikan dengan hidup dan perasaan bahagia yang tak terkata . I know, there will be long way to go but all these, it makes me learn better. I learn better, i can think better. Gembira orang lain mampu buat kita gembira, Bahagia ibu bapa mampu buat kita bahagia, berkat restu dan doa keluarga adalah salah satu kunci terbesar hati kita tenang  dan gembira. Allah knows what you do for yourself and others. Allah knows.
If the 'Love' makes you become worse. Let it go. it's hard. Allah knows and He will replace someone better for you. If the Love makes your relationship with family or beloved people worse, turn to Allah for decision, Allah knows the best. If you're in dilemma what you want and what make things better. Have faith in Allah, He knows what you've done.He knows what you've sacrificed. Dan, cinta itu memang perlukan pengorbanan.
and one thing about this is that, Allah saves my heart for someone who deserves it. Allah saves me from facing another heartbroken and that's wonderful because I just can't bear with another heartbroken. Allah is Ar-Rahman & Ar-Rahim. I'm ordinary. I'm not perfect. 
Kak Dena's dialogue with her husband
 Me : " Kenapa awak masuk minang saya? "Him: " Sebab saya jatuh cinta dengan awak & saya tahu awak boleh jadikan saya lelaki yang lebih baik."

Someone who really loves you will show you they want you, will prove that they need you, will remind you they love you. Will put you in the list, " To be in heaven,together,forever."
 Bila kah jodoh itu akan datang semua nya kerja yang maha Esa, Kita manusia cuma jangan berhenti berdoa dan percaya pada kuasa Allah. Bagaimana Allah mampu ciptakan pelbagai perkara berlainan rupa,sifat & personaliti.begitu juga kebahagiaan. Jangan terlalu berfikir sesuatu di luar jangkaan,tapi jangan pernah putus asa pada Allah yang maha memberi kebahagiaan.












banyak kan ayat-ayat and gambar Kak Dena ni? Hehe. Tapi semuanya betul. So, sekarang i'm free. Banyak benda lagi kena fikir. SPM and my future.

Untuk awak, Mr Capital A

Mai masih ingat semua semangat yang awak bagi kat Mai. Supaya jangan putus asa and banyak berusaha. Terima kasih awak sebab jadi sebahagian dari cerita hidup Mai. Mai masih ingat nasihat awak supaya    banyak-banyak solat sunat dhuha supaya pintu rezeki terbuka. Banyak-banyak berdoa sebab Allah takkan biarkan hambanya yang menadah tangan berdoa kepadanya dengan tangan yang kosong kan? Semua tu Mai masih ingat, alhamdulillah Mai masih amalkan. Post ni bukan nak blame awak, tapi saya try untuk memahami awak. Mai tahu awak busy kat sana :) Mai punnnnn :p bukan senang kan nak semat ayat-ayat Allah dalam hati. Takut Mai jadi hijab pula. Ada jodoh takkan ke mana juga kan? I have faith in Allah. So, jom berusaha and berjaya sama-sama. And fly to UK together. Ehh, awak nak pi UK ke? :p tak pa lah Mai ja yang pergi. Nanti datang melawat ja, sehhhh :) doakan Mai sentiasa. Make sure hafaz Quran baik2 and graduate tahun ni. Good Luck awak ! I'm not quit, belum putus asa lagi ni. Walaupun rasa tu dah berkurang :)

dear futurew husband, will you recite my favourite surah an-nissa one day?




Ya Allah. tiupkanlah semangat untuk terus dan terus mencari ilmu.. kuatkanlah hatiku dalam menempuh segala  gulungan ombak, onak dan duri. tabahkanlah hatiku tatkala ingin berjuang.. fisabilillah.

i walk on my path. Hello July and Hello SPM

take care everybody :)

Monday, 4 June 2012

Perhaps , this is more better



Assalammualaikum sahabat seperjuangan sekalian. Especially for those who will attends SPM war this November. Uhuk uhuk uhuk, jangan nak buat-buat tak tau sana. HAHAHA :) so, how's the preparations? is it work or not? if yeah, say Alhamdulillah. if not let's move now. okay wait, i'm just kiddings. you should read this post before turn off your laptop or PC. okay?

* ok great,  for those who think this post kinda boring or you're not uncomfortable with it you're free to leave from here. you don't know how to get out from here? ohh pity, see the button X with the red colour there? ok click it. and finish! it's more better rather than you're talk rubbish about me behind.

okok, look. this post not emo, okay? Mai bukan nak marah or what. well, you know people nowadays ada saja benda yang tak puas hati. so, daripada diorang marah or tak puas hati dengan post Mai ni lagi baik tak yah baca kan? okay back to the point. SPM. siapa cakap SPM senang? ok, siapa yang cakap tu bak sini result hang?!!? hmm,allah saja lah yang tahu macamana Mai rasa bila fikir tentang SPM. i'm freaky afraid you know. and mai tahu mesti tengah-tengah orang holiday ni kawan-kawan seperjuangan Mai yang lain tengah berhempas-pulas study. how about you Mai? me, yah i'm study. do all the exercise, but is it enough? i don't think so. banyak lagi yang Mai rasa kurang, ohh Allah what should I do? i can see the straight A's still too far from my sight.

This is what you should do Mai :

Say yes to this :

PHYSICAL


  • Less all the social stuff (Facebooking,Twittering,Tumblring,Messaging,BBM'ing,Instagram and so on)
  • Done all the syllabus of 11 subject for Form Four
  • Done all the exercises book , Form Four and Form Five
  • Done all the ADABI's exercises book
  • Done all the PAST YEAR QUESTION for the 11 subject
  • Find out all the paper question for each state in whole Malaysia
  • Continue in making your cute notes
  • Prepare the checklist of your strategies

INTERNAL

  • Wake up for the qiammullail, everyday Insyaallah 
  • Recite the Al-Quran everyday
  • Fasting every Monday and Thursday, Insyaallah
  • Perform your pray 5 times a day at SURAU
  • Watch out the sunnah and sunat deeds
  • Hafaz the surah
  • Beware about your aurah
  • Habluminnallah wa habluminannas (parents,family,teachers and friends)



be discipline Mai, then you'll success, Insyaallah. this what i'm planning to do in this 5 month left. you know kan, nak berjaya tu bukannya senang. macam-macam sacrifice kena buat, right Syuhada? hehe. i'm mention your name here, thanks for boost me up. i've read your post just now :) cuma sesiapa yang berkorban dan berusaha sahaja yang akan berjaya. and based on that i believe in myself. Mai saja yang boleh tolong diri Mai untuk berjaya, dan yang selebihnya hanya sebagai pemudah cara. family, teachers, friends. there's only can help but there's cannot skecth my deams and future. get it? mungkin betul la dalil Allah tu kan.

Boleh jadi yang buruk itu baik untuk kamu, dan yang baik itu buruk untuk kamu

and yah one more thing, please Mai jangan jatuh hati dengan siapa-siapa tahun ni? such a waste you know? nak korbankan masa depan sebab hal cinta, that's pathetic -.- okayy? ada jodoh takkan ke mana. biarlah orang cakap Mai kolot or whatever sebab tak couple. sebab Allah dah siapkan cantik-cantik siapa jodoh Mai. tak pa, tak kisah pun kalau bukan putera raja. sebab Mai nak putera agama ja. kalai ada yang sudi dah cukup la tu. okayy? errr

Kejar si cinta hilang si cita-cita, kejar si cita-cita datang si cinta



so, semua pilihan di tangan Mai. JANNAH or JAHANNAM? it's in your hand Mai.

ok, cukup la sampai sini. bertemu lagi di lain entri pada 9 Jun 2012.

Friday, 1 June 2012

She's 17




Assalammualaikum, earthlings. Hello everybody, let me grab a handful of minutes of your attention and congratulate our "newly-born", Hajrah, on her 17th birthday, and wish her a couple of things. Well, to be frank, I am very glad write this post today . Happy Birthday HAJRAH BAHARUDDIN. hah ambik kau full name. HAHA! by the way, here i wanna wish you happy born day kawan. ewah ewah dah besar dah cik kak sorang ni. you're no longer a kid kawan, wehuuu. untunglah, dah reach 17. i'm kinda jealousy *yeah i'm kinda jealous much* :p i don't have a gifts for you since i'm not meeting you yet. insyaallah minggu depan kita jalan yer cik kak. by the way, i've call Hajrah this morning using my Tune Talk number. ehh, have i mention before that i'm now Tune Talk user? ohh yah, i'm Tune Talk user right now. tell yahh, this Tune Talk was awesome! seriously, more cheaper compare to the others. especially Celcom, gosh Celcom is 'cekik darah' you know guys -.- but still i'm using it. this Tune Talk number was bought by my abah 3 or 2 months ago if i'm not mistaken. he bought for me and my ummi, so no wonder my mother and i have two phones right now. 


ok, i'm just out of the topic. *but seriously, i think you should buy the Tune Talk* ok dah dah mai, sudah-sudah lah jadi promoter tu. HAHAHA XD. okei for this birthday girl, i just don't know what to say. since you know what usually speech will be given to birthday person like you. tapi, oleh kerana aku baik dengan kau. so, aku bagilah ayat-ayat yang cair khas untuk kau *ok ayat nak muntah :p






Dear Hajrah,


first off all, Happy Birthday *ohh, this was my third time saying this* happy sweet 17. applause for you. hopefully that this year will bring you the happiness and sweep all your sorrow. we've know each other since we was in Form 1. aku ingat lagi masa tu kau kecik-kecik, masih comot-comot lagi. cewwaahhh! and we've getting closer when we're in Form 3, aite? but foremost, you're amazing person buddy. i wish that harmony will company you in your lifetime. this 17 age is the time of life when you arrive at a new and awful dignity, when you may throw aside and start to think like an adult right? and this age quit good enough for you to get married, to stand in your own feet. and i just hope that this friendship will long lasting until the last breath and also until Jannah, insyaallah. and sorry for all mistakes that i've being doing towards you before and after this #sehh, ada niat mahu buat lagi :p kiddings. not forgotten, may the love between you and Shahrul will stay strong until our high school, university life and works carrier. wish both of you will unite in the nikah's ways one day. aminnn. ohh ya, hampir terlupa good luck juga untuk this coming SPM. stay cool and diligence yah? hehe. ok then, rasanya dah panjang merepeks dah ucapan aku untuk kau ni. balik sekolah aku nak kek  tauuuuu :p




"The love of my life is the love between friends" 


when we're talking about this, tell yah i have my birthday party dreams you know. i've this dreams since i was 9 years old. i just hope somebody will make this kinda surprise on my birthday. but till now there's nobody know what kinda birthday party it is. mwehwehwe. it's just like simple party but cute. i just one someone prepare the place for my birthday. i don't want a big party, i'm not telling to celebrate my birthday at the grand place such as hotel, resort or whatever. i just want a surprise when somebody take me away at one place and surprises me with the cake. sing me a birthday song and make a speech for me. whoaa, cool isn't it?
and i want all the people that i love are there which is my family and friends. it was good enough already.


cute tak kek bunga bunga ni? haha yah great this is 17th birthday cake that i want




errr -.- no motiff :p

lastly, i want this




fresh roses or tulips as the last gifts for me

ohh cik Mai dah berangan lebih-lebih dah. ok lah that's all for this time.

thanks for reading
:)