Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Monday, 4 June 2012

Perhaps , this is more better



Assalammualaikum sahabat seperjuangan sekalian. Especially for those who will attends SPM war this November. Uhuk uhuk uhuk, jangan nak buat-buat tak tau sana. HAHAHA :) so, how's the preparations? is it work or not? if yeah, say Alhamdulillah. if not let's move now. okay wait, i'm just kiddings. you should read this post before turn off your laptop or PC. okay?

* ok great,  for those who think this post kinda boring or you're not uncomfortable with it you're free to leave from here. you don't know how to get out from here? ohh pity, see the button X with the red colour there? ok click it. and finish! it's more better rather than you're talk rubbish about me behind.

okok, look. this post not emo, okay? Mai bukan nak marah or what. well, you know people nowadays ada saja benda yang tak puas hati. so, daripada diorang marah or tak puas hati dengan post Mai ni lagi baik tak yah baca kan? okay back to the point. SPM. siapa cakap SPM senang? ok, siapa yang cakap tu bak sini result hang?!!? hmm,allah saja lah yang tahu macamana Mai rasa bila fikir tentang SPM. i'm freaky afraid you know. and mai tahu mesti tengah-tengah orang holiday ni kawan-kawan seperjuangan Mai yang lain tengah berhempas-pulas study. how about you Mai? me, yah i'm study. do all the exercise, but is it enough? i don't think so. banyak lagi yang Mai rasa kurang, ohh Allah what should I do? i can see the straight A's still too far from my sight.

This is what you should do Mai :

Say yes to this :

PHYSICAL


  • Less all the social stuff (Facebooking,Twittering,Tumblring,Messaging,BBM'ing,Instagram and so on)
  • Done all the syllabus of 11 subject for Form Four
  • Done all the exercises book , Form Four and Form Five
  • Done all the ADABI's exercises book
  • Done all the PAST YEAR QUESTION for the 11 subject
  • Find out all the paper question for each state in whole Malaysia
  • Continue in making your cute notes
  • Prepare the checklist of your strategies

INTERNAL

  • Wake up for the qiammullail, everyday Insyaallah 
  • Recite the Al-Quran everyday
  • Fasting every Monday and Thursday, Insyaallah
  • Perform your pray 5 times a day at SURAU
  • Watch out the sunnah and sunat deeds
  • Hafaz the surah
  • Beware about your aurah
  • Habluminnallah wa habluminannas (parents,family,teachers and friends)



be discipline Mai, then you'll success, Insyaallah. this what i'm planning to do in this 5 month left. you know kan, nak berjaya tu bukannya senang. macam-macam sacrifice kena buat, right Syuhada? hehe. i'm mention your name here, thanks for boost me up. i've read your post just now :) cuma sesiapa yang berkorban dan berusaha sahaja yang akan berjaya. and based on that i believe in myself. Mai saja yang boleh tolong diri Mai untuk berjaya, dan yang selebihnya hanya sebagai pemudah cara. family, teachers, friends. there's only can help but there's cannot skecth my deams and future. get it? mungkin betul la dalil Allah tu kan.

Boleh jadi yang buruk itu baik untuk kamu, dan yang baik itu buruk untuk kamu

and yah one more thing, please Mai jangan jatuh hati dengan siapa-siapa tahun ni? such a waste you know? nak korbankan masa depan sebab hal cinta, that's pathetic -.- okayy? ada jodoh takkan ke mana. biarlah orang cakap Mai kolot or whatever sebab tak couple. sebab Allah dah siapkan cantik-cantik siapa jodoh Mai. tak pa, tak kisah pun kalau bukan putera raja. sebab Mai nak putera agama ja. kalai ada yang sudi dah cukup la tu. okayy? errr

Kejar si cinta hilang si cita-cita, kejar si cita-cita datang si cinta



so, semua pilihan di tangan Mai. JANNAH or JAHANNAM? it's in your hand Mai.

ok, cukup la sampai sini. bertemu lagi di lain entri pada 9 Jun 2012.

Friday, 1 June 2012

She's 17




Assalammualaikum, earthlings. Hello everybody, let me grab a handful of minutes of your attention and congratulate our "newly-born", Hajrah, on her 17th birthday, and wish her a couple of things. Well, to be frank, I am very glad write this post today . Happy Birthday HAJRAH BAHARUDDIN. hah ambik kau full name. HAHA! by the way, here i wanna wish you happy born day kawan. ewah ewah dah besar dah cik kak sorang ni. you're no longer a kid kawan, wehuuu. untunglah, dah reach 17. i'm kinda jealousy *yeah i'm kinda jealous much* :p i don't have a gifts for you since i'm not meeting you yet. insyaallah minggu depan kita jalan yer cik kak. by the way, i've call Hajrah this morning using my Tune Talk number. ehh, have i mention before that i'm now Tune Talk user? ohh yah, i'm Tune Talk user right now. tell yahh, this Tune Talk was awesome! seriously, more cheaper compare to the others. especially Celcom, gosh Celcom is 'cekik darah' you know guys -.- but still i'm using it. this Tune Talk number was bought by my abah 3 or 2 months ago if i'm not mistaken. he bought for me and my ummi, so no wonder my mother and i have two phones right now. 


ok, i'm just out of the topic. *but seriously, i think you should buy the Tune Talk* ok dah dah mai, sudah-sudah lah jadi promoter tu. HAHAHA XD. okei for this birthday girl, i just don't know what to say. since you know what usually speech will be given to birthday person like you. tapi, oleh kerana aku baik dengan kau. so, aku bagilah ayat-ayat yang cair khas untuk kau *ok ayat nak muntah :p






Dear Hajrah,


first off all, Happy Birthday *ohh, this was my third time saying this* happy sweet 17. applause for you. hopefully that this year will bring you the happiness and sweep all your sorrow. we've know each other since we was in Form 1. aku ingat lagi masa tu kau kecik-kecik, masih comot-comot lagi. cewwaahhh! and we've getting closer when we're in Form 3, aite? but foremost, you're amazing person buddy. i wish that harmony will company you in your lifetime. this 17 age is the time of life when you arrive at a new and awful dignity, when you may throw aside and start to think like an adult right? and this age quit good enough for you to get married, to stand in your own feet. and i just hope that this friendship will long lasting until the last breath and also until Jannah, insyaallah. and sorry for all mistakes that i've being doing towards you before and after this #sehh, ada niat mahu buat lagi :p kiddings. not forgotten, may the love between you and Shahrul will stay strong until our high school, university life and works carrier. wish both of you will unite in the nikah's ways one day. aminnn. ohh ya, hampir terlupa good luck juga untuk this coming SPM. stay cool and diligence yah? hehe. ok then, rasanya dah panjang merepeks dah ucapan aku untuk kau ni. balik sekolah aku nak kek  tauuuuu :p




"The love of my life is the love between friends" 


when we're talking about this, tell yah i have my birthday party dreams you know. i've this dreams since i was 9 years old. i just hope somebody will make this kinda surprise on my birthday. but till now there's nobody know what kinda birthday party it is. mwehwehwe. it's just like simple party but cute. i just one someone prepare the place for my birthday. i don't want a big party, i'm not telling to celebrate my birthday at the grand place such as hotel, resort or whatever. i just want a surprise when somebody take me away at one place and surprises me with the cake. sing me a birthday song and make a speech for me. whoaa, cool isn't it?
and i want all the people that i love are there which is my family and friends. it was good enough already.


cute tak kek bunga bunga ni? haha yah great this is 17th birthday cake that i want




errr -.- no motiff :p

lastly, i want this




fresh roses or tulips as the last gifts for me

ohh cik Mai dah berangan lebih-lebih dah. ok lah that's all for this time.

thanks for reading
:)

The minimum qualification for the Mar'ah

I find this post was cute. I just copy paste from facebook. Ok la ni untuk yang biasa-biasa ja, kalau nak yang up sikit. Akhlak pun kena up juga, agama pun kena up juga. Hee :)


1. Solat fardhu cukup 5 waktu bila tidak uzur. 

2. Istiqamah (konsisten) baca al-Quran sekurang-kurangnya satu muka surat sehari. Baca al-Quran ni boleh tenangkan diri bagi perempuan yang emosi dia cepat marah or cepat berleter.

3. Menutup aurat. At least perlahan-perlahan ke arah tutup aurat dengan sempurna. Dari tudung singkat ke tudung tutup dada dan seterusnya. Dal
am hati seorang lelaki yang baik sebenarnya suka yang bertudung labuh atau berpurdah walaupun dorang tak bgtau directly.

4. Dia mungkin tak belajar tinggi-tinggi sampai Master, PhD. Tapi dia cintakan ilmu.

5. Tak perlu sangat pandai. Matang lebih perlu supaya dapat buat pertimbangan dengan baik. Tidak ramai lelaki suka isterinya lebih pandai dari suami. Jadi, kalau anda pandai, jangan menunjuk-nunjuk meninggi diri depan suami lak. Lelaki tercabar kelakian bila kamu bersikap demikian.

6. Lemah lembut, sopan. Garang pada tempatnya. Tegas pada tempatnya. Lelaki tak suka perempuan berlembut tiap waktu. Kena garang gak barulah lelaki hormat.

7. Boleh memasak. Ciri ni perlu ada walaupun dia hanya pandai masak air, nasi, goreng telur mata kerbau je. Tak cun takpe, janji masak boleh. Kalau cun, masak failed watpe. Lelaki kahwin bukan nak jadikan u perhiasan je kat umah.

8. Muka natural. Make-up tu boleh. Tapi sebenarnya lelaki tak gemar perempuan make-up tebal2. Ala kadar je dah la. Make-up tebal kat mata memang kurang diminati.

9. Tang pakaian pula. Tak kisah fesyen jenis apa, janji tutup aurat. Lelaki Melayu suka wanita berbaju kurung sebab nampak ayu je. Mungkin ada juga yang suka perempuan tu pakai jeans dan shirt, tapi dia tengok sekali je pun. Kalau pakai jubah or baju kurung, konfem dia tengok banyak kali.

10. Wajah. Wajah tak perlu sangat cantik. Cantik budi pekerti tu lagi perlu. Sekurang-kurangnya mulut tu tak laser, tak mengata orang ikut suka hati dia je. Memang lelaki suka perempuan cantik, tapi kalau perangai tak elok dan menyakitkan hati, baik dia pilih yang sederhana je tapi boleh buat hati tenang. Kahwin ni nak cari ketenangan, bukan nak serabutkan otak dengan perangai2 entah pape kau.

11. Wanita materialistik dan cinta wang dibenci lelaki. Lelaki juga tak suka wanita yang kuat mengongkong, tuduh bukan-bukan, tidak percayakan pasangan, cepat prasangka. Sportingla sket.

12. Suka budak-budak. Ciri-ciri keibuan terserlah bila tengok budak, dia nak dukunglah ribalah.

13. Pandai al-Quran walaupun takdelah pandai sangat. Sekurang-kurangnya dia boleh ngajar alif-ba-ta dan surah-surah lazim anak-anak nanti. Penting sebab ibulah guru pertama dalam keluarga. Ayah boleh ngajar, tapi garanglah.

14. Boleh hidup susah. Contohnya kahwin dengan lelaki miskin, walaupun perempuan ni dari kalangan orang senang, tapi dia boleh membiasakan dengan hidup susah bersama-sama suami. Oh sangat sweet hidup susah senang bersama-sama ni tanpa merungut-rungut tak boleh tahan dengan kemiskinan hidup.

15. Dia tak suka cakap yang tidak baik tentang lelaki dia dan cerita pula pada kawan-kawan dia. Andai suami dia tak baik sekalipun, dia bersyukur dia ada suami. Ramai kot yang tak dapat kahwin kat luar sana tu.

16. Suka bagi semangat. Sekurang-kurangnya dia cuba senyum walaupun hatinya sedih. Lelaki tak perlu hadiah2 segala bagai pun, cukuplah dengan satu senyuman dah orait dah pun.

17. Cinta. Bila dia cinta, selama-lamanya dia cinta selagi laki tu tak curang.

18. Boleh berkongsi masalah. Walaupun tidak mampu selesaikan masalah, at least dia boleh jadi good listener dan tenangkan hati suami.

19. Ingat hari-hari penting. Contoh ingat tarikh perkahwinan, birthday dll yang penting. Tapi, kalau nak lagi cantik, ingat juga hari-hari penting dlm Islam. Cthnya, ingatkan hari Isnin dan Khamis untuk puasa bersama-sama.

20. Sikap malas memang ada, sampai terlupa buat segala kerja umah. Tapi bila suami pulang, dia tak segan untuk cium tangan suami dan minta maaf atas kemalasan beliau. Sekali-sekala malas tu boleh, tapi kalau hari-hari malas memang nak kena hantar masuk PLKN ni.

21. Hormat orang tua walaupun mertua wat tak mesra dengan dia. Cuba gak amik ati orang tua walaupun tak reti.

22. Boleh ingatkan suami supaya jaga solat, ingatkan anak-anak suruh solat. Kalau suami ada kekurangan, dia tolong cover dan juga sebaliknya. Tak salah isteri ingatkan suami tanggungjawab2 seorang suami. Bantu suami jaga keluarga supaya dapat masuk syurga satu famili.

23. Ingatkan awal-awal lagi anak-anak perempuan tentang aurat supaya tak berulang kes kejahilan yang sama seperti dirinya masa muda-muda dulu.

24. Sedia maafkan suami kalau suami ada wat salah. Pandai wat-wat majuk tapi jangan over majuk plak. Kalau suami nak cari lain, tanya dulu apa kekurangan diri. Kalau kurang, nak perbetulkan. Tapi, kalau suami nak kahwin lain gak, bincang elok-elok dulu sblm pasrah.

25. Kadang-kadang bangun malam dan doakan untuk pasangan dia panjang umur, bahagia dan tua bersama-sama sampai mati dan bersambung lagi bahagia di syurga nanti. Juga doa anak-anak jadi soleh dan solehah. Mungkin dia bukan seorang yang sangat baik, tapi dia ada impian punya suami dan anak-anak yang baik dan beragama. "Doaku Untukmu sayang - Wali Band" gitu.

26. Ada di sisi tika suami sakit, letih, stress. Bolehlah picit2 pale suami tu.

27. Dia redha, terima seadanya pasangannya itu. Tapi bukan awal-awal dah terima pasangan yang enggan ubah sikap buruk sebelum nikah.

28. Senyum selalu adalah ubat terbaik hati lara lelaki. Senyum itu sedekah :)

29. Malu. Antara ciri penting. Dia mungkin garang, tapi dia pemalu. Dia mungkin cakap banyak dengan kawan2 perempuan dia, tapi dia malu dengan lelaki. Yang terbaik, dia bukan saja malu dengan manusia pada tempatnya, tapi malu pada Allah.

30. Akhir sekali (kot) dan yang penting sekali, dia suka kamu dan setuju nak kawin dengan kamu ler. hehe. Spesifikasi panjang, tapi dia tanak nikah dengan kamu watpe gak. kikiki.