Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Monday, 4 June 2012

Perhaps , this is more better



Assalammualaikum sahabat seperjuangan sekalian. Especially for those who will attends SPM war this November. Uhuk uhuk uhuk, jangan nak buat-buat tak tau sana. HAHAHA :) so, how's the preparations? is it work or not? if yeah, say Alhamdulillah. if not let's move now. okay wait, i'm just kiddings. you should read this post before turn off your laptop or PC. okay?

* ok great,  for those who think this post kinda boring or you're not uncomfortable with it you're free to leave from here. you don't know how to get out from here? ohh pity, see the button X with the red colour there? ok click it. and finish! it's more better rather than you're talk rubbish about me behind.

okok, look. this post not emo, okay? Mai bukan nak marah or what. well, you know people nowadays ada saja benda yang tak puas hati. so, daripada diorang marah or tak puas hati dengan post Mai ni lagi baik tak yah baca kan? okay back to the point. SPM. siapa cakap SPM senang? ok, siapa yang cakap tu bak sini result hang?!!? hmm,allah saja lah yang tahu macamana Mai rasa bila fikir tentang SPM. i'm freaky afraid you know. and mai tahu mesti tengah-tengah orang holiday ni kawan-kawan seperjuangan Mai yang lain tengah berhempas-pulas study. how about you Mai? me, yah i'm study. do all the exercise, but is it enough? i don't think so. banyak lagi yang Mai rasa kurang, ohh Allah what should I do? i can see the straight A's still too far from my sight.

This is what you should do Mai :

Say yes to this :

PHYSICAL


  • Less all the social stuff (Facebooking,Twittering,Tumblring,Messaging,BBM'ing,Instagram and so on)
  • Done all the syllabus of 11 subject for Form Four
  • Done all the exercises book , Form Four and Form Five
  • Done all the ADABI's exercises book
  • Done all the PAST YEAR QUESTION for the 11 subject
  • Find out all the paper question for each state in whole Malaysia
  • Continue in making your cute notes
  • Prepare the checklist of your strategies

INTERNAL

  • Wake up for the qiammullail, everyday Insyaallah 
  • Recite the Al-Quran everyday
  • Fasting every Monday and Thursday, Insyaallah
  • Perform your pray 5 times a day at SURAU
  • Watch out the sunnah and sunat deeds
  • Hafaz the surah
  • Beware about your aurah
  • Habluminnallah wa habluminannas (parents,family,teachers and friends)



be discipline Mai, then you'll success, Insyaallah. this what i'm planning to do in this 5 month left. you know kan, nak berjaya tu bukannya senang. macam-macam sacrifice kena buat, right Syuhada? hehe. i'm mention your name here, thanks for boost me up. i've read your post just now :) cuma sesiapa yang berkorban dan berusaha sahaja yang akan berjaya. and based on that i believe in myself. Mai saja yang boleh tolong diri Mai untuk berjaya, dan yang selebihnya hanya sebagai pemudah cara. family, teachers, friends. there's only can help but there's cannot skecth my deams and future. get it? mungkin betul la dalil Allah tu kan.

Boleh jadi yang buruk itu baik untuk kamu, dan yang baik itu buruk untuk kamu

and yah one more thing, please Mai jangan jatuh hati dengan siapa-siapa tahun ni? such a waste you know? nak korbankan masa depan sebab hal cinta, that's pathetic -.- okayy? ada jodoh takkan ke mana. biarlah orang cakap Mai kolot or whatever sebab tak couple. sebab Allah dah siapkan cantik-cantik siapa jodoh Mai. tak pa, tak kisah pun kalau bukan putera raja. sebab Mai nak putera agama ja. kalai ada yang sudi dah cukup la tu. okayy? errr

Kejar si cinta hilang si cita-cita, kejar si cita-cita datang si cinta



so, semua pilihan di tangan Mai. JANNAH or JAHANNAM? it's in your hand Mai.

ok, cukup la sampai sini. bertemu lagi di lain entri pada 9 Jun 2012.

No comments: