Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Sunday, 2 September 2012

Ohh Allah, you make me see what I couldn't see

Assalammualaikum wbt. Hello brothers and sisters whole over the world. This is my second post for this Syawal, right? Ohh gosh, time flies so quickly nowadays. Dah nak masuk sekolah dah ni :') *sedihh*
anyway, i've waiting to write this post for a 'longest' time.

10 days ago, i've involved in accident. My ummi,brother,sister and me was at the car. Teruk ke accident tu? err, ummi Mai cedera bahagian kepala, in internal bleeding bahagian mata, my brother habis berdarah area muka plus kaki ada lebam, my sister injured bahagian kaki (can't walk for 2 days after the accident), me? internal bleeding area kepala, my chest hurts until now, in comma for 5 to 6 hours at the hospital. So, you judge. Can you imagine? :) Syukur Allah masih sayang hambanya. Alhamdulillah, masih bernyawa juga batang tubuh ni. Accident hari tu adalah yang pertama dalam hidup Mai sampai buat Mai trauma tak nak naik kereta lagi. Tapi Mai kena juga naik kereta tu kan, since it's a must kalau nak pi mana-mana.

So, macamana semua ni berlaku? Rasanya Mai takyah lah jawab soalan tu. Actually, Mai tak ingat sangat macamana accident tu boleh berlaku. Banyak benda Mai tak notice masa incidence tu berlaku. Even I don't know how this news can spreads in just a few minutes after the accident. Yang Mai tahu masa kat ICU tu ramai sangat yang call Mai (seperti yang diceritakan), tapi sorang pun Mai tak ingat siapa yang call. Shocked for a while, why I can't remember anything. Mai tak ingat pun pasal accident tu pernah berlaku, Mai tak ingat pun siapa2 yang call Mai even Mai sedar masa tu, Mai tak ingat pun Mai ada ambik x-ray kat hospital masa tu. Semuanya Mai tak ingat ! at that time, I'm cried. My heart whisper, "Ya Allah, jika ini ujianmu kepada hambamu engkau berilah aku kekuatan untuk menghadapinya". Doktor cakap : Mai hilang sedikit daripada ingatan Mai effect daripada hentakan cermin kereta tu. Masa tu Mai just terkedu, kaku, semua perasaan bercampur-baur. Tapi syukur alhamdulillah, dengan bantuan family and kawan2 yang tolong Mai ingatkan semua kejadian akhirnya sedikit demi sedikit ingatan Mai pulih even tak 100%.

Ok, see my title above. Mai nak share something macamana Allah tunjukkan sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim kepada hambanya :

first phenomena :
Malam masa kejadian tu,ramai sangat family Mai yang datang. Family sebelah abah and ummi yang dari kampung semua datang malam tu juga kat hospital. Macam family gathering pun ada juga. HAHA, ok kiddings. Tapi seriously, ramai sangat datang malam tu. Ada yang dari kampung pun sanggup datang lawat kami kat hospital masa tu. Family yang kitorang tak rapat pun tetiba datang. Me, speechless. 

Second phenomena :
Then, bila Mai sampai rumah. Mai buka Facebook and Twitter. Mai notice notifications Mai banyak sangat malam tu. Bila 'klik' semua wish takziah dekat Mai dan family. I'm burst, touched :( family,relatives,teachers,besties,friends,seniors,juniors,brothers & sister that I've never knew before semua wish takziah dekat wall Mai. Not only that, senior SMAKK yang dah bertahun-tahun keluar pun  ikut wish sama. Kawan-kawan perempuan Mai ramai yang call, tapi yang paling Mai terkejut kawan-kawan putera Mai yang Mai tak berapa rapat pun ada yang call. Bukan sekali, berkali-kali. Macam setiap hari Mai terima text and call dari kawan-kawan Mai. Until today :) me, speechless.

Third phenomena :
I'm looking at my Blackberry phone masa Mai kat hospital malam accident tu. I'm looking for the BBM button. Not exist. Mai off phone then on balik, tak jumpa juga. Ok seriously Mai nangis, there's someone I'm looking for at the BBM contacts. HIM, yes HIM. Tapi, since my BB broke because of the accident I can't tell him about this matter. Sampai lah Mai terima satu call dari seorang senior Mai (specific, HIS cousin actually). Senior (HIS cousin) Mai tu bagitahu nak lawat Mai kat hospital malam tu. I'm just, ehh buang tebiat ka dia ni?? Camana dia tau ehh? Haa, masa tu la dia cerita macamana dia tahu semua tu. Rupanya orang kat Shah Alam tu yang call senior Mai tu suruh lawat. Tapi, Mai tak bagi senior Mai datang melawat masa tu. Since Mai pun dah boleh keluar dari hospital. Mai masa tu, ohh rupanya orang tu tahu keadaan Mai. Ok sampai kampung, Mai download BBM application balik and minta BBPIN 'orang' tu dari Farah. Mai add then nak tegur. Ehh tapi orang tu tegur dulu. Tak sempat pun nak taip apa-apa. Lajunya tangan dia menaip. AHAHAHA :P ok gurau. Panjanglah conversation Mai dengan 'orang' tu. Serious, Mai nangis gilaa bila cerita dengan dia pasal accident tu. I thought he will never cares about this. But, I'm wrong. He cares. Me, speechless :')

OK, get the point dari ketiga-tiga phenomena tu? Ok, let me explain.
Sebelum ni Mai tak pernah rapat dengan family Mai, apa lagi kalau family yang jauh-jauh. Memang takda lah rapatnya. Lagipun Mai ni jarang balik kampung. Kalau kena bawa pulang pun jarang Mai ikut. Tapi masa accident tu Allah tunjukkan dengan Mai yang masih ada yang sayang. Bukan seperti yang Mai anggap selama ni. Mai silap, Mai salah. Cikgu2 Mai yang Mai tak rapat pun call, wish apa semua. Pastu, kawan-kawan Mai yang Mai tak berapa rapat. Pernah gaduh, tinggal jauh pun tak ketinggalan tanya khabar Mai. Bagi Mai kata-kata semangat, dorongan and motivasi. And lastly, orang Shah Alam aka Capital A tu Mai tak pernah assumed yang dia akan cares pasal Mai. In short, Mai tak rapat dengan dia. Nak cerita panjang-panjang ngan dia pun tak pernah. Dua-dua busy kan (cehhh). Tapi start dari accident tu, Mai sedar 'MASIH ADA YANG SAYANG', 'MASIH ADA YANG KISAH'. Allah tunjukkan sifat Ar-Rahman dan Ar-RahimNya dengan menghantar orang-orang ni untuk bina balik ukhuwah yang rapuh sebelum ni. Allah tunjukkan aksih sayangnya melalui orang-orang ni. Subhanallah, luasnya hikmah Allah kan?

i saw how much i lacked. how little my assumptions towards Allah :')



:') Mai nak bina balik ukuwah antara Mai dengan keluarga & kawan2. Mai bersyukur sangat dengan semua hikmah ni.



Step by step Mai belajar ubah diri ni jadi yang lebih baik. Perbetulkan ukhuwah semula and in the same time Mai ubah diri Mai. Nak jadi Muslim yang pure Muslim. Bukan Muslim atas IC ja. Nak jadi Muslimah,Mujahidah & Solehah (ada bunyi mcm srikandi solehah kat SMAKK x? :P) whichever way it is, everything are good. It is normal for human to always want to be better. It's just a matter of how much effort we're willing to put and how much we're willing to sacrifice, kan?

And before any of you start judging others or questioning other people's intentions, remember : "Today i am better than you, but maybe tomorrow, you will be better than me." - this saying generally. When we see people who hasn't performed their best (especially me), make a doa for them. 



The Prophet said: "The dua of a Muslim for his brother (in Islam) in his absence is readily accepted. An angel is appointed to his side. Whenever he makes a beneficial dua for his brother the appointed angel says, 'Aameen. And may you also be blessed with the same.'" [Sahih Muslim] 


Semua yang berlaku ada hikmah kan? Mai dah nampak hikmahnya. ALhamdulillah. So, jom bina ukhuwah balik. Jom berubah sedikit demi sedikit ;) Insyallah.

and as an advice, if you know what you're doing is something good, don't hesitate. Just do it, pray for the best and tawakal. maybe your first intention macam "off" sikit tapi takpa. Try to improve from time to time =)
takda masalah la! hehee =D


Thanks for open my eyes looking at you rahmah ya Allah :')

Love you all lillahita'ala :D