Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Sunday, 20 May 2012

Oh My English -.-

Assalammualaikum wbt
Hai hai readers, how are you? Harap-harap korang sihat la yerr. Jaga kesihatan korang tu tau jangan jatuh sakit macam Mai ni. Hehe. I got flu and cough now. Pity you Mai. Hewhew.

Syafakillah Mai ;)

According to the title above Mai pasti mesti korang tahu kan apa benda 'Oh My English' tu. Hailaaa, program kat channel TVIQ tu. Haaa dah tahu dah kan? Best tak? Mesti la best kan. Dapat belajar English dengan baik. lagi-lagi banyak artis cilik kat dalam tu. Mai pun sometimes join adik Mai tengok segmen tu. HAHAHA *cam budak2 jak ko ni Mai*


Tapi kan bila Mai tengok segmen tu, tiba-tiba Mai terfikir kenapa rancangan 'Oh My English' ja yang diorang tayangkan. 'Oh My Tajwid' tiada ka? Hmmm? Cuba korang fikir balik, betul kan? Ya lah zaman sekarang ni kita boleh kira berapa ramai jak orang kat Malaysia ni betul tajwidnya. Nak cakap pandai baca Al-Quran tu ramailah kan? Tapi yang betul dan tepat tajwidnya ramai tak? I guess no. Tak ramai lagi. Ramai lagi orang-orang kat Malaysia ni perlukan bimbingan. Kalau nak paksa diorang pergi kelas-kelas ngaji tunggu lah sampai ayam jantan bertelur sekali pun diorang takkan pergi punya. Why? Berjela-jela alasan diorang tak nak pergi kelas-kelas fardhu ain. Busy kerja lah, tiada masa lah, tajwid dah cukup betul lah. Sometimes, annoying la juga kan orang macam tu. Tapi kita sangka baik ja la kan.



I know that English is important nowadays. Sekarang ni kalau orang yang tak pandai cakap English mesti kena pandang sinis, oh maybe English masih tunggang terbalik ada yang ketawakan. Ohoo pardon me, I do love English. I learn English well. Jadi siapa nak belajar bahasa Al-Quran tu? I mean Bahasa Arab. Bahasa syurga and bahasa para anbiya'. I'm not good on that languange, yeah seriously. Mai jealous orang yang boleh speak Bahasa Arab dengan fluent. I've take the subject for my SPM. So, I wish la kan kalau lah Astro boleh buat gitu confirm Mai dok melekat depan Tv tu tak gerak langsung. Mwehehe :p

It's never late to learn Al-Quran. Trust me. Ibn Mas'ud (R.A) reported: The messenger of Allah said,

“Whoever recites a letter from the Book of Allah, he will be credited with a good deed, and a good deed gets a ten-fold reward. I do not say that Alif-Lam-Mim is one letter, but Alif is a letter, Lam is a letter and Mim is a letter.” [At-Tirmidhi]

That's all from now. Mai nak balik hostel dah. Tadaaaa :) Wassalamm.


2 comments:

White Shadow said...

Yaaaaa. Betul tue Kak Mai. :)
Y NO 'OH MY TAJWID' huhuhu.

The Way I see The Things :) said...

hwehwe. itu lahh :)