Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Thursday, 30 August 2012

Eid Al-Fitr

Assalammualaikum warrahmatullahi wabarakatuh

Well guys rasanya dah lama sangat Mai tak update blog ni kan? Ohoo ya pejam celik pejam celik sekarang ni dah masuk 12 Syawal. Seminggu lebih dah raya berlalu kan. Cepat sungguh masa berlalu kan, entah sedar atau tidak. So, hargai masa. Demi masa. Hee. Alhamdulillah syukur ada juga masa Mai nak update blog ni.

Semua tahu dalam 1 tahun ada 2 raya; AidilFitri dan AidilAdha. 2-2 bawa makna yang berbeza. 2-2 pun untuk bagi peringatan pada manusia. 2-2 ada solat sunat raya. 2-2 pun ada khutbah raya. Tapi taktahu kenapa ramai yang lari balik sebelum sempat dengar khutbah walaupun 2 kali ja setahun. K takpalah. :B

Kalau ditanya pada setiap orang, "apa erti raya?" sure akan dapat jawapan berbeza. Ada yang jawab raya tanda kemenangan, hari bergembira, hari bersuka-ria, raya untuk balik kampung, untuk ziarah menziarah, untuk angpow, untuk mintak maaf dan memacam lagilah. Lain orang lain definisinya.




So, macamana raya korang tahun ni? Mesti meriah kan? Syukur lah :) Raya Mai tahun ni biasa-biasa saja. But still masih ada lagi bersalam-salaman di pagi raya, bermaaf-maafan, ziarah-menziarahi, pergi kubur apa semua. Tapi kan ada yang masa raya baru nak maafkan orang. Habis raya lepas tu buat salah balik. Haaa, itu yang salah tu. Nabi ajar kita bermaafan selepas buat salah kan? Bukannya tunggu raya baru nak minta maaf.

As for me, bermaafan time raya ni memang bagus, no doubt. Tapi lagi bagus kalau maafkan salah semua orang sebelum tidur. Kalau tak mampu maafkan, jangan tidur. Maybe easier said than done? But try first. You'll feel calmer. InsyaAllah. Sebabnya kita ni bukannya hebat sangat sampai taknak maafkan orang. Taknak maafkan means ada dendam. Ada dendam means hati kotor. 

Sentiasa reflect diri kita dengan Surah An-Nur (24) ayat 22. Jadilah orang yang memaafkan dan berlapang dada. InsyaAllah kalau ada dosa kita dengan orang, yang kita belum berkesempatan mintak maaf, doalah moga orang tersebut dah maafkan kita. For me and you, to ponder and wonder. =)





Sedih tahun kitorang takda gambar satu family. Since tak ramai yang pulang beraya pi kampung tahun ni. That's why Mai macam tak semangat raya tahun ni. Hishhh ==' ok calm Mai. Bersyukur dapat sambut raya dengan aman. Alhamdulillah ya Allah :')  Tahun ni Mai dapat extra beraya, kalau tahun-tahun lepas asyik rumah yang sama ja Mai ziarah. Tahun ni uncle Mai yang tinggi lampai tu berbesar hati nak bawa kitorang beraya kat rumah kekasih hatinya ;) *HAHAHAHA gelak bermotif*

                      
My uncle's and his zaujah to-be one day. Aminn. Kak Faizah, welcome to our family ;) hehe. Semoga berbahagia and Mai doakan korg panjang jodoh tau. Aminnn. Tak sabar nak tunggu dorg ni kahwin. Haha. Family kedua-dua belah pun dah restu dah hubungan dorg berdua ni. Dengar khabar tahun depan dah nak kena ikat dah dorg berdua ni. Syukurlah, benda baik tak bagus dilambat-lambatkan. Merasa juga aku angkat hantaran nanti. HAHAHA. Cepat-cepatlah korang nikah, lepas tu turn aku pula. Ecehhhh *ok gurau* SPM pun belum lepas lagi dah berangan dah si Mai ni. HAHAHA.

Tahun ni Mai banyak spend masa dengan family kot. Tak dapat beraya sangat, since Mai pun xda mood raya kan. So, padan lah dok rumah ja :P ohh tapi Mai sempat ziarah rumah sahabat lama Mai. Sahabat sejak darjah 1 lagi. Lama x jumpa akhirnya bertemu juga kitorang, itupun kebetulan kena jemput datang beraya. Alhamdulillah la juga kitorang ni semua duduk sekampung. Senang nak gerak pergi beraya.











Korang abaikan ja lah perangai gila-gila kitorang tu. HAHAHA :p biasalah, dah lama tak jumpa kan. Keluar semua perangai zaman budak-budak kitorang.


Raya dah selamat. Ramai juga yang kahwin musim raya ni. Untuk kawan² di SK Lok Yuk ; Halienah, M.Syahirah, Nadia, Fatin, Shikin, Shima and sumalah. Ramai sangat tak larat nak mention. Aku still ingat korang lahhh. No worries :D selamat menduduki SPM. 

Selamat berpuasa 6 Syawal. Selamat mengqada' puasa. Selamat menjadi hamba. Balance kan dunia akhirat. Semoga tarbiyah Ramadhan tak dibiarkan habis macamtu saja ya. InsyaAllah. Ampun maaf atas segala silap yang tak disengajakan. Sorry kalau penulisan di blog ni tak disukai. Moga Allah berikan ketenangan yang maksima pada kita semua. Ameen. ♥ Assalamualaikum. ^^



One more. Happy Eid, maaf salah silap Mai. Minta ampun minta maaf tau :)

1 comment:

Mimieyy said...

Miss those moments.. Harap harap dapat berkumpul lagi macam tu.. :)