Assalammualaikum, salam ukhuwah. Thanks for viewing my blog :)

Sunday, 22 April 2012

Immortal



Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Happy sunday for all readers ( err, ada ka juga orang baca blog kau ni Mai? ) haha, tak kisah lah.

Ok today, maybe the last post.

MAYBE

*sigh

well, guys today i'm going back to my hostel. And tomorrow i'll be sitting for the SUMMATIVE EXAM.
Wuarghhh ==' , preparation belum cukup lagi. Habis la hempas pulas dekat asrama ni nanti. Hewhew -.-

Do pray for me yahh?

ok now let's story about 

IMMORTAL

What's the meaning by IMMORTAL? ok pergi cari kamus cepat-cepat. Tak pun guna BESTA ka. hehe.
ok gurau, according to dictionary or whatever la kan perkataan tu membawa maksud 'abadi'.


Ok, mesti korang tertanya-tanya apa yang abadi kan? 
Saya mahu hidup abadi? ohh no no no , my life and my every breath just for Allah.



Allah berhak tarik nyawa Mai ni bila2 masa seja dia mahu. Even sekarang pun dia boleh tarik kan? Subhanallah. Sebenarnya IMMORTAL yang Mai maksudkan tu lebih kepada semangat yang ada kat dalam diri ni.



Puzzle in your minds? ohoho Actually, semangat nak bantu agama Allah, semangat mahu tunjukkan kepada 1 dunia yang produk Islam lagi hebat dari orang lain. Dalam kata lain, Mai mahu tunjukkan kejayaan orang-orang Islam dekat 1 dunia. Dalam konteks Mai sekarang SPM la kan?



Hmmm,
semua orang ( maybe ) mungkin dah tau kan yang Mai
mahu pursue study pergi oversea. Perhaps, United Kingdom, New Zealand, Australia or whatever.
Mana-mana pun Mai pergi semuanya dalam rancangan Allah.
Insyaallah, I will struggle hard for this.



 That's why la Mai, start dari sekarang belajar la betul-betul.
Jangan nanti bila dah failed baru mahu menyesal.
Peluang cuma datang sekali saja kan?
Mahu pergi UK atau tidak?
Of course mahu kan, it's one of your tops desire!
Mahu discover something new kan? So, kalau mahu semua-semua tu tak kan goyang kaki
tanpa usaha ka?
And one more things, kalau mahu pergi overseas mesti ada scholarship and maybe the cost
around half thousand. HALF THOUSAND, Mai.
Do you have that much in your account? Even kalau abah dengan ummi tolong pun
belum tebtu lagi dapat tampung perbelanjaan tu. Kos hidup kat sana bukannya murah Mai. That's why
you really really need that scholarships.



And one more thing yang Mai perlu ingat, kerajaan tak kan bagi scholarship ni randomly. Dorang akan
choose the best among the best. So, are you? *sigh sedar diri juga kan? The best suda ka Mai ni?


Even orang yang dapat straight A pun belum tentu boleh dapat scholarship tu.
So that's why la Mai mesti jadi yang berkualiti. Kalau boleh kasi A++++++ lagi tu result.
Bukan kalau boleh, YOU MUST !



So, take action lah! Jangan lagi main-main. This is your last chance la Mai.
Jangan hampakan harapan orang-orang yang sayang Mai.



Come on la Mai, wake up!
Allah tak suka hambanya yang malas. Be proactive lah!
Ummi, abah, atok, nenek, makcik, adik-adik and semualah mahu tengok Mai
study overseas kan?
Mahu tengok Mai jadi dentist yang berjaya.
So, tak worth la Mai kalau tak ambil kisah sal hal ni.
Banggakan parents Mai dengan result next year. Mesti gempaqq punya, INSYAALLAH!


-----------------------------------------------

Tiada alasan untuk berjaya!
Apa yang Mai tak cukup? Semua Mai ada kan? 
Money, stuff, family and everything kan?
so, apa lagi alasan untuk Mai tak boleh berjaya?
Sedangkan orang yang cacat tak cukup pancaindera, tak cukup keperluan, tak cukup duit apa semua
pun boleh berjaya?



And why not you?
Yang cukup serba serbi, tak cacat, berkemampuan, sekolah pun di tempat yang memang best,
ada guru-guru yang proaktif, ada kawan-kawan yang supportive. So, apa lagi alasan???
Tiada kan? Nehhh, jangan melepas Mai. Peluang sekali sahaja seumur hidup,


And SPM pun sekali sahaja sepanjang hidup ni.

BANGKIT!

dapat kan straight A plus, get the scholarship, pergi UK!
ambil ilmu dari sana, tengok macamana orang kat sana belajar, tengok
ciptaan Allah kat dunia luar. You don't want that?

I WANT IT !

Ok, kalau mahu. Stop semua behaviour yang tak bagus, elakkan dari terpengaruh
dengan benda-benda yang tak baik, kurangkan benda-benda yang sia-sia, jangan suka buang masa.
Use it wisely! Masa yang pergi takkan kembali. 

My assumption:

11A+

that's my promise! Insyaallah.


 And paling penting kalau mahu berjaya ni
Utamakan urusan Allah terlebih dahulu.
Solatawal waktu, turun surau, banyak-banyak baca Al-Quran sebab Mai jarang bangun Qiam kan?
so, amalan-amalan sunat macam solat sunat, baca Al-Quran tu lah yang akan tampung amalan dan kebaikan Mai selama ni. Tapi, Mai usahakan untuk bangun Qiam. Masa itu lah Mai paling dekat dengan Allah.
Allah kan suka perkara yang jarang dibuat oleh manusia. So, biar lah Mai jadi antara orang-orang tersebut.



Biarlah penat sekarang, biarlah tak cukup tidur sekarang, biarlah suffer sekarang.
Allah akan alert dengan semua usaha-usaha kita. So, segala kesusahan kita tu lah yang akan kita
claim untuk capai kejayaan dunia wal akhirah.


------------------------------------------


And satu lagi yang paling penting
jaga hubungan dengan Allah and manusia.
First, jaga hubungan dengan parents and whole family.
Jangan suka ignore apa yang dorang cakap, sebab redha Allah tu kan terletak pada redha ibu bapa.
Kalau parents tak redha susahlah mahu dapat kejayaan. So, jadi anak yang baik, ok Mai?
Good girl!
Sorry ummi and abah, ika selalu tak dengar cakap. Di suruh belajar tapi online seja. I'm so sorry :/




Next, jaga hubungan dengan guru-guru. Hmmm, minta maaf dengan semua guru
even pernah or tak pernah buat salah just minta maaf. Kita tak tahu kan isi hati orang lain, mana tahu
ada guru-guru yang terasa kita tak tahu kan?
So, cikgu-cikgu Mai minta maaf ar kalau ada silap salah. Halalkan tau semua ilmu yang cikgu ajar.
Maaf ya cikgu kalau ada kata-kata yang mengguris hati and maaf juga kalau ada homework
yang tidak complete.



Next, jaga hubungan dengan kawan-kawan. Especially semua batch 1995 yang Mai dah kenal sejak form 1
lagi. Asif semua silap salah. Kekadang Mai ni ada buat salah juga kan.
Nobody's perfect, that's why Mai perlukan nasihat and sokongan korang. Thanks juga atas semua
pertolongan dan motivate selama ni.
I'll apprieciate it.



And the rest siapa yang kenal Mai, maafkan la ehh?
Terutamanya adik-adik junior dekat SMKAKK.
Even sometimes kakak ni tak boleh jadi contoh yang terbaik kan?
Tapi, korang pandai-pandai lah nilai.
ambik yang baik, buang yang buruk.
doakan akak tauu ;)




Ya Allah, hamba-hambaMu ini memohon. Terimalah titipan bingkisan madah-madah permintaan daripada hamba-hamba-Mu yang hina ini. Dengan rendah hatinya kami meminta, agar Engkau jauhi kami daripada diturunkan malapetaka berbentuk keputusan yang tidak kami ingini. Berikanlah kejayaan di dalam SPM kami ini. Dengan itu, kami dapat membantu agama mu Ya Allah. Mampu menaikkan kembali nama Islam. Janganlah Engkau jadikan keputusan SPM kami nanti ini sebagai pembalasan kerana dosa-dosa kami, sebaliknya jadikanlah ia anugerah keatas amalan-amalan kami. Kami hanya mampu meminta, memohon dan terus berdoa. Sekiranya Engkau memakbulkan doa kami, maka jauhkanlah kami dari sifat riak, ujub dan takbur. Dan jadikanlah kami hamba-hamba yang bersyukur. Namun ya Rabb, seandainya bukan rezeki kami untuk mendapat apa yang kami pinta itu, Engkau tabahkanlah hati-hati kami, Engkau berilah kekuatan dan kesabaran untuk kami redha keatasnya. Sesungguhnya, Engkaulah jua sebaik-baik perancang.


aminn ya rabbal alamin. Makbulkan ya Allah :')

---------------------------------------------------

fuhh, memang ketakutan tebal menyelubungi diri. 
Semoga Allah permudahkan segala urusan dan jalan ku untuk menggapai redha nya.
Aminn :)




that's all.
Take care all
Assalamualaikum :)

2 comments:

Fazeera Bakir said...

Kau mau jadi dentist sudaa ? bh , gud luck laa . aminnn . :DDDD

The Way I see The Things :) said...

iya thanks. aminnn juga, kau juga jero. good luck ok ?